maanantai 9. kesäkuuta 2014

Valokuvanäyttely Meidän luontoTykkään käydä valokuvanäyttelyissä ja haaveilen myös omasta näyttelystä. Siihen on jo tarjoutunut mahdollisuuksia, mutta en ole mielestäni vielä valmis. Ei riitä että on sekalainen joukko kuvia vaan haluan, että näyttelyssä on joku punainen lanka ja omaperäinen idea.  Joskus näyttelyn kuvat eivät herätä mitään suuria tunteita ja tulee mieleen, että tuohon minäkin pystyisin. Sitten on näyttelyitä, joissa haluaa viipyä pitkään, ja joissa voi käydä useamman kerran hakemassa inspiraatiota.

Sellainen on näyttely Meidän luonto, joka on esillä koko kesäkuun Tammisaaren luontokeskuksessa. Kuvien takana ovat Sami Heiniö ja Mikael Sjöström, jotka ovat nuoria mutta varsin kokeneita luontokuvaajia. Näyttely koostuu paristakymmenestä valokuvasta ja auditoriossa pyörii parinsadan kuvan non-stop kuvaesitys. Mukana on sekä makrokuvia, perinteisiä luontokuvia, musta-valkoisia tunnelmakuvia ja hauskoja eläinkuvia. Erityisesti pidän makrokuvista ja innostuin kaivamaan esille oman makrolinssini pitkän tauon jälkeen. Linssi on muuten sama kuin mitä Sami on käyttänyt, joten ehkä minäkin joskus onnistun ottamaan näin häikäiseviä kuvia. Pidän myös mustavalkoisista kuvista, joissa on maaginen tunnelma. Suosittelen näyttelyä kaikille, sisäänpääsy on vapaa.

Näyttelyn järjestäminen ei ole muuten mikään halpa lysti. Jos jättää pois kaikki työtunnit, arvokkaan järjestelmäkameran, linssit, kuvienkäsittelyohjelmat, suodattimet, jalustat ja mahdolliset kurssit ja kirjat päästään varsinaisiin näyttelykustannuksiin. Joistakin näyttelytiloista joutuu maksamaan vuokraa, mutta löytyy myös ilmaisia tai edullisia paikkoja. Itse kuvien tulostaminen maksaa varsin paljon. Sen lisäksi tulevat mahdolliset kehykset. Näyttelykuvia kannattaa myös vakuuttaa, koska vahinkoja voi sattua. Sitten tulevat vielä näyttelyn pystyttäminen, kuvien roudaaminen paikasta toiseen ja pitäähän näyttelyä myös markkinoida. Avajaiset kannattaa järjestää ja niissä on yleensä jotakin tarjottavaa.  Näyttelyn järjestämistä varten voi hakea stipendejä, ja olenkin kerran hakenut apurahaa kahdesta paikasta, mutta en silloin vielä saanut senttiäkään. Hakemukseni ei ollut tarpeeksi kiinnostava mutta seuraavalla kerralla pitää olla selkeä idea näyttelyn teemasta ja miten se erottuu joukosta. Aion tänä kesänä osallistua useampaan valokuvakilpailuun ja haen sitä kautta kokemusta ja ideoita omaa näyttelyä varten.
Alla kuvia näyttelystä, luonnossa kuvat ovat edukseen. 

Luontokeskus on auki joka päivä klo 10-18.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...