Taas on se aika vuodesta, kun
D-vitamiinin saanti auringosta on melkeinpä mahdotonta, ainakin näillä
leveysasteilla. Kannattaa siis turvata D-vitamiinin saanti purkista. Käytän
itse ksylitolilla makeutettuja 10 µg
imeskelytabletteja lokakuusta huhtikuuhun.
Asiantuntijat kiistelevät siitä, mikä on turvallinen D-vitamiinin raja. Suomessa D-vitamiinin viranomaissuositus on nykyisin alle 2-vuotiaille 10 µg, 2–60-vuotiaille 7,5 µg ja yli 60-vuotiaille 20 µg päivässä. Euroopan Unioni nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan.
7 faktaa joita et ehkä tiennyt
D-vitamiinista:
1.
Ruokavalion avulla on lähes mahdotonta saada tarpeellista määrää tarvittavaa
D-vitamiinia. Iho pystyy tuottamaan D-vitamiinia itse auringosta, mutta aurinkorasvan
suojakerroin estää tuotannon.
2. Tyhjentyneiden
D-vitamiinivarastojen täyttäminen kestää useita kuukausia.
3. D-vitamiini mahdollistaa kalsiumin
imeytymisen. Ilman sitä luista tulee hauraita ja heikkoja.
4. Kala – erityisesti rasvaiset kalat, kuten
lohi, tonnikala ja makrilli – on hyvä D-vitamiinin lähde. Noin sadan gramman
annoksessa lohta voi olla jopa 200 % päivittäisesti D-vitamiininsuosituksesta.
Syö siis kalaa 2-3 kertaa viikossa. Jos olet allerginen kalalle, tarvitset vahvemman
D-vitamiinivalmisteen.
5. D-vitamiini
auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta.
6. D-vitamiinilla
on monia luuston ulkopuolisia vaikutuksia, joiden avulla se ehkäisee ja
jarruttaa useita akuutteja ja kroonisia sairauksia, kuten astmaa, diabetesta,
MS-tautia, reumaa ja sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää.
7. D-vitamiini
lievittää oireita ja vähentää hengitystietulehduksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti