lauantai 15. joulukuuta 2012

Saako olla pala suklaata?

Suklaa on nyt hyvin ajankohtainen – onhan kohta joulu ja suklaarasioiden vaihtoviikot ovat alkamassa.

Suklaan terveysvaikutuksista kiistellään ja aina välillä otsikoihin nousee väittämä, että suklaa on varsinainen terveysruoka.  Selailin vanhoja lehtijuttuja, ja yhdessä IL:n julkaisemassa artikkelissa (26.10.2011) raportoidaan Detroin yliopiston tutkimuksesta näin: Suklaa on sittenkin terveysruokaa! Tutkimuksen mukaan pienellä määrällä tummaa suklaata on vastaavia terveysvaikutuksia kuin liikunnalla! Jos uskoo pelkkään otsikkoon ja aloittaa suklaadieetin, voi käydä huonosti, koska suklaa sisältää myös paljon tyydyttyneitä rasvoja ja energiaa (n. 500-600 kcal/100 g). 

Suklaan terveysväittämät johtuvat siitä, että tumma suklaa sisältää flavonoideja, jotka saattavat ennaltaehkäistä mm. sydän- ja verisuonisairauksia, allergioita sekä muistisairauksia.  Suklaan terveellinen ainesosa on nimenomaan raaka kaakao, ja jos haluat valita terveellisemmän vaihtoehdon, suklaassa tulisi olla kaakaota vähintään 60-70 prosenttia. Näyttöä on jonkin verran siitä, että suklaansyönti voi vaikuttaa myös mielialaan, ja pari palaa tummaa suklaata esim. kahvin kanssa nautittuna voi piristää päivää. Herkun mässääminen levykaupalla kerryttää kuitenkin helposti ylimääräisiä kiloja.
 

Flavonoideja saa muuten paitsi suklaasta kaikista kasveista, teestä, kahvista ja punaviinistä. Niitä esiintyy yleisesti runsaasti sitrushedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä.
Erilaisia suklaalajeja kuten raakasuklaa, tumma suklaa ja luomusuklaa löydät Suomen suurimmasta terveystuotteiden verkkokaupasta Hyvinvoinnin.fi. Mukana on myös Reilun kaupan vaihtoehtoja sekä paljon kotimaisia tuotteita.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...