Suklaan terveysvaikutuksista kiistellään ja aina välillä
otsikoihin nousee väittämä, että suklaa on varsinainen terveysruoka. Selailin vanhoja lehtijuttuja, ja yhdessä
IL:n julkaisemassa artikkelissa (26.10.2011) raportoidaan Detroin yliopiston
tutkimuksesta näin: Suklaa on sittenkin
terveysruokaa! Tutkimuksen mukaan pienellä määrällä tummaa suklaata on
vastaavia terveysvaikutuksia kuin liikunnalla! Jos uskoo pelkkään otsikkoon ja
aloittaa suklaadieetin, voi käydä huonosti, koska suklaa sisältää myös paljon
tyydyttyneitä rasvoja ja energiaa (n. 500-600 kcal/100 g).
Suklaan terveysväittämät johtuvat siitä, että tumma suklaa
sisältää flavonoideja, jotka saattavat ennaltaehkäistä mm. sydän- ja
verisuonisairauksia, allergioita sekä muistisairauksia. Suklaan terveellinen ainesosa on nimenomaan
raaka kaakao, ja jos haluat valita terveellisemmän vaihtoehdon, suklaassa
tulisi olla kaakaota vähintään 60-70 prosenttia. Näyttöä on jonkin verran
siitä, että suklaansyönti voi vaikuttaa myös mielialaan, ja pari palaa tummaa
suklaata esim. kahvin kanssa nautittuna voi piristää päivää. Herkun mässääminen
levykaupalla kerryttää kuitenkin helposti ylimääräisiä kiloja.
Flavonoideja saa muuten paitsi suklaasta kaikista kasveista,
teestä, kahvista ja punaviinistä. Niitä esiintyy yleisesti runsaasti
sitrushedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä.
Erilaisia
suklaalajeja kuten raakasuklaa, tumma suklaa ja luomusuklaa löydät Suomen
suurimmasta terveystuotteiden verkkokaupasta Hyvinvoinnin.fi. Mukana on
myös Reilun kaupan vaihtoehtoja sekä paljon kotimaisia tuotteita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti