keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Elämäsi tärkeimmät tavarat?



Olet ehkä lukenut dokumenttiohjaaja Petri Luukkaisen projektista, jossa hän luopui vuodeksi kaikesta tavarasta ja päätti tehdä siitä dokumenttielokuvan. Tavarataivas -dokumentti on ensiesityksessä DocPoint-festivaaleilla tänään 23. tammikuuta ja varsinaiset näytökset alkavat helmikuussa. Projektin opetus lienee, että vähemmälläkin pärjää ja kun on vähemmän tavaraa, niin jokaiseen muodostaa vahvemman tunnesiteen.

Elämäni tärkeimpiä tavaroita?
Helsingin Sanomien lukijat listasivat itselleen tärkeitä esineitä ja Top 10 näyttää tältä: 1. Kengät, 2. Takki, 3. Housut, 4. Paita, 5. Sukat, 6. Alushousut, 7. Hammasharja, 8. Kännykkä, 9. Makuupussi, 10. Silmälasit. Hesarin tutkimuksen tuloksista lisää tästä linkistä. Tämä inspiroi minua miettimään miltä oma listani näyttäisi. Tehtävä on äärimmäisen vaikea. Ensin pitäisi määritellä kuinka pitkäksi ajaksi pitäisi selviytyä ilman tavaroita. Saisiko asua omassa kodissaan, vai pitäisikö valita teltta yhdeksi tavaraksi? Saisiko ruokaa mistään, vai pitäisikö mikroaaltouuni pistää listalle? Kävisikö projektin aikana töissä, vai olisiko kyse lyhyestä ihmiskokeesta? Ja kuinka pitkäksi ajaksi listaa tulisi suunnitella? On paljon helpompi leikkiä ajatuksella mitä tai ketä ottaisi mukaan autiolle saarelle. Vakiovastaus on yleensä jotakin tämän tyyppistä: Hyvä ystävä/perhe/lemmikki, skumppapullo/ruokaa/vettä ja aurinkorasva/kirja/TV. En pysty millään asettamaan esineitä tärkeysjärjestykseen, mutta varmasti listalla olisi vaatteita kuten kenkiä, takki ja housut. Sukat ja alusvaatteet eivät ole minun Top10 listallani, mutta hammasharja löytyisi aivan varmasti listalta. Sen jälkeen on jo vaikeampaa. Kun muuttaa uuteen kotiin, yksi tärkeimmistä tavaroista on jostakin syystä pesukone, mutta ilmankin pärjää. Kännykkä ja siihen sopiva laturi olisivat hyödyllisiä, mutta tähän oma mielikuvitukseni päättyy.

Facebookissa löytyy nyt myös ryhmä Tavara päivässä pois, joka kannustaa ihmisiä hankkiutumaan eroon turhasta tavarasta. Aion ottaa haasteen vastaan ja noudattaa ryhmän ohjeita:

1) Valitse kotoasi joka päivä yksi turha tavara josta haluat eroon.
2) Kierrätä, myy kirpparilla, anna pois tarvitsevalle tai ääritapauksissa laita roskiin.
3) Jos ostat uuden tavaran, poista samana päivänä 2 tavaraa.

Onko sinulla kokemuksia tästä?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...