tiistai 15. tammikuuta 2013

Mitä tulisi syödä ennen treeniä ja sen jälkeen – omia kokemuksiaKova liikunta tyhjällä vatsalla ei sovi ainakin minulle.  Joskus kuulee puhuttavan rasvanpolttolenkeistä, eli käydään aamulenkillä tyhjällä vatsalla ja kuvitellaan, että tämä on erityisen hyvä rasvanpolton kannalta. Perusteluksi sanotaan, että jos vatsa on tyhjä eikä elimistössä ole juuri hiilihydraattivarastoja jäljellä, keho pakotetaan ottamaan energiaa rasvoista. Pidän tätä kuitenkin myyttinä. Nälkäisenä treenaaminen voi käynnistää elimistössä selviytymistilan ja rasvan sijaan elimistö kuluttaa proteiinia lihaksista. Mutta joillekin aamupala ei yksinkertaisesti maistu, ja silloin harjoittelua voi kokeilla, vaikka vatsa olisi tyhjä.  Kannattaa kuitenkin kuunnella omaa kehoaan. Tiedän kokemuksesta, että minulle tulee huono olo ja pyörryttää, jos yritän liikkua paaston jälkeen.  Matalasykkeistä liikuntaa kuten kävelyä, hidastempoista lenkkeilyä ja venyttelyä olen harrastanut tyhjällä vatsalla, mutta yleensä juon muutakin kuin vettä ennen treeniä: juotava rasvaton jogurtti, smoothie, hedelmä-vihannesshotti tai proteiinijuoma herättää kehon ja näistä saa energiaa harjoitteluun. Minulle ei  kuitenkaan sovi kiinteä ravinto ennen liikuntaa, kuten leipä tai hedelmä. Aterian jälkeen pitää olla ainakin 2-2,5 h tauko.

Asiasta keskusteltiin ennen BodyBalancea viime lauantaina, ja silloin nousi esille myös treenin jälkeinen tankkaus.  Palautuminen riippuu siitä, onko kyse pitkäkestoisesta lenkistä, kovasta kuntosaliharjoittelusta, venyttelystä tai tanssi- tai muusta ”jumppatunnista”. Olisi hyvä nauttia välipala 30 minuutin sisällä harjoittelun päättymisestä, jotta saisi treenistä parhaan hyödyn.  Harjoituksen jälkeinen syöminen nopeuttaa palautumista, vähentää lihaskipeyttä ja saattaa nopeuttaa lihaksen kehittymistä.  Olisi hyvä nauttia sekä hiilihydraatteja että proteiinia ja esim. aerobisen treenin tapauksessa suhde on 2:1, eli hiilihydraatteja 2 kertaa niin paljon kuin proteiinia.  Tavallinen kuntoilija pärjää hyvin esimerkiksi juomalla rasvatonta maitoa harjoituksen jälkeen. Jos maito ei maistu sellaisenaan, voi syödä proteiinipitoista rahkaa tai jogurttia tai esim. banaanin.  Jos kaipaat vinkkejä treeniin ja palautumiseen, niitä löytyy runsaasti KuntoPlus-lehdestä: Tilaa tästä Kunto Plus -lehti erikoistarjouksena: 3 numeroa vain 12,90! Saat tilaajalahjaksi juoksukellon tai Craftin lämpökerraston.Siirryin käyttämään Valio PROfeel® proteiinivälipaloja heti niiden markkinoille tulon jälkeen.  Tuotteita on tällä hetkellä neljä erilaista: Proteiinirahka, proteiinijuoma, proteiinijogurtti ja proteiinirahkarae.  Vaniljanmakuinen proteiinirahka ja kaakaonmakuinen proteiinijuoma ovat suosikkini, jogurttiin en ole niin ihastunut koostumuksen takia ja rahkarae on minulle vähän liian makea. Tuotteita on kehitetty aktiiviliikkujille.


2,5 dl proteiinijuoma on laktoositon ja makuvaihtoehdot ovat mansikka, kaakao ja maitokahvi. Mansikka on vähän imelä omaan makuuni, maitokahvimakuista juomaa on vaikea saada kaupoista, mutta kaakao toimii. Sokeria voisi tosin vähentää, nyt sitä on 8 g/100 g. Juoma säilyy huoneenlämmössä, eli sen voi ottaa mukaan esim. golfkierrokselle, salille tai automatkalle.

Proteiinijuoman ravintosisältö (100 g:ssa)
Energiaa 73 kcal
Proteiinia 8 g
Hiilihydraatteja 8 g, josta sokereita 8 g
Rasvaa 1 g
Ravintokuitua                              0 g
Natriumia 0,1 g

2 kommenttia:

Soile kirjoitti...

Täällä myös yksi,jolle ei sovi yhtään aamulenkit ilman aamupalaa. Kerran kokeilin ja puhti puuttui kyllä täysin! Ei silti; en ole muutenkaan oikein aamuihminen; joten liikunnat tulee hoidettua töiden jälkeen. Viikonloppuna on kyllä ihan mukava käydä päivälenkillä, mutta ei milloinkaan ennen aamupalaa:)

Food and feeling kirjoitti...

Kadehdin vähän ihmisiä, jotka jaksavat käydä aamuvarhain lenkillä tai salilla. Toki päivä saisi hyvän lähdön, mutta unikin on tärkeä hyvinvoinnille :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...