sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Lähiruoka kunniaan

Viime aikojen elintarvikeskandaalit voivat tuoda mukanaan myös jotakin hyvää etenkin lähiruoalle. Tällä hetkellä teollisuuden toimitusketjut ovat liian pitkiä ja valvonnassa on puutteita. MTK:n määritelmä lähiruoalle on että se on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Määritelmässä ei ole siis tarkkoja kilometrirajoja.

Iltalehden (23.2.2013) mukaan einesruoat ovat suomalainen ilmiö ja eineksistä on tullut perusruokaa. Einesruokien lisäaineet väitetään olevan tutkitusti turvallisia eikä niistä pitäisi aiheutua terveyshaittoja, mutta pakkausmerkinnöistä voi olla vaikea selvittää, mitä tuote oikeastaan sisältää. Ehkä kohun myötä ihmiset innostuvat valmistamaan ruokaa kotona perusaineksista. Ruokavalinnoissani pyrin suosimaan lähellä tuotettua, luonnollista ja lisäaineetonta ruokaa, ja toivon että marketeista saisi enemmän oman alueen elintarvikkeita, joissa hinta-laatusuhde on kohdallaan. Suoramyynti on lisääntynyt ja lähitilat löytyvät esim. lähiruokaluetteloista. Ohessa linkit Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan luetteloihin.
Osallistuin muutama viikko sitten lähiruokatempaukseen Kirkkonummen Bisto O mat-ravintolassa. Bistro O mat oli sijalla 18. kun valittiin Suomen 50 parasta ravintolaa ja täällä tarjotaan lähiruokaa. Paikalla oli myös ahvenanmaalainen huippukokki Michael Björklund, joka valmistaa ruokaa aidoista raaka-aineista ja puhuu lähiruoan puolesta. Björklundin pariskunnan viime syksynä avattu Smakbyn (maistelukylä) Ahvenanmaalla on saanut lentävän lähdön. Täällä jokaisella annoksella on oma tarinansa ja raaka-aineiden alkuperä on tarkasti tiedossa. Listalla on lähikylien lammasta ja possua, kalat ovat tuttujen kalastajien tai jopa Michaelin itse kalastamia ja vihannekset, hedelmät, jauhot, viinit, liköörit, voi jne. ovat kaikki lähellä tuotettua. Ravintolassa järjestetään myös kokkauskursseja, viininmaistiaisia ja ravintolan puodista voi ostaa mukaan leipää, korppuja, hunajaa ja kastikkeita. Ja mitä parasta, lounaan hinta on noin 10 euroa, eli hinta-laatusuhde on kohdallaan.
Bistro O mat - tuoretta talon leipää.
Michael Björklundin uusin keittokirja on nimeltään Pohjoismaalainen ruokani

Pääkaupunkiseudulla avataan paljon uusia ravintoloita, joista saa varmasti huippuhyvää luomu- ja lähiruokaa. Vaikka nimi on trendikkäästi skandinaavinen ja menussa on lähiruokaa, se ei ole mielestäni tarpeeksi hyvä syy nostaa hintoja pilviin. Tilaa on kohtuuhintaisille ravintoloille.
Suosittelen vierailua Smakbyssä seuraavan kerran kun käyt Ahvenanmaalla

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...