tiistai 19. helmikuuta 2013

Ravintolapäivän jälkeen marengin teko onnistuu varmastiPop-up kahvilamme Let’s Roll oli kiva kokemus ja kahvilassamme vieraili viime sunnuntaina noin viisikymmentä asiakasta. Enemmänkin olisi mahtunut, mutta tunnelma oli hyvä ja tavoite saavutettiin. Vastuullani oli marenkien teko ja opin kokeilun ja erehdyksen kautta myös miten marenkeja EI tehdä.

Perusohje, josta tulee n. 12-14 pientä marenkia (mahtuu yhdelle uunipellille)

3 valkuaista
1,5 dl sokeria (vähän vaniljasokeria)

  • Marengin valmistuksessa on tärkeää, että valkuaisten joukkoon ei pääse yhtään keltuaista.
  • Sokeria pitää olla tarpeeksi, vaikka mieli tekisi vähentää sitä, SteviaSokeri ei sovellu, mutta tomusokeria voi käyttää, esim. mansikanmakuisesta saa vaaleanpunaisia marenkeja.
  • Hyvin tuoreet kananmunat eivät sovellu yhtä hyvin marengin valmistukseen kuin hieman vanhemmat
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähitellen ja jatka vatkaamista koko ajan. 
  • Valkuaisvaahto on valmista, kun se on kiiltävää ja tasaista ja kulhon voi kääntää ylösalaisin ja vaahto pysyy kulhossa. Älä kuitenkaan vatkaa vaahtoa liian kovaksi. 
  • Uunin lämpötila 120 astetta. Lusikoi uunipellille voipaperin päälle sopivan kokoisia marenkeja, tai pursota pursotuspussilla oikean muotoisia marenkeja. Älä pursota marenkeja liian lähelle toisiaan pellille, sillä ne paisuvat hieman uunissa. 
  •  Paista marengit uunissa noin tunti tai vähän kauemmin riippuen marenkien koosta. 
  •  Anna marenkien jäähtyä kokonaan. Säilytä marengit tarjoiluun asti ilmatiiviissä rasiassa tai pakastepussissa.
Kun valmistaa ison määrän marenkeja, on hyvä keksiä mitä tehdä keltuaisille. Löysin Kodin Kuvalehden jutun 10 tapaa käyttää ylijäänyt kananmuna. Tässä esimerkki:

Sitruuna- tai limettitahna (Lemon Curd)
Raasta yhden hyvin pestyn sitruunan kuoren keltainen osa tai kahden limetin vihreä kuori kattilaan. Purista sitruunasta tai limeteistä mehu kuoriraasteen sekaan. Sekoita joukkoon 2 keltuaista ja 1 dl sokeria. Lisää 50 g voita ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja on kiiltävää. Nosta pois liedeltä ja jäähdytä. Laita puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Säilyy pari viikkoa. Tahna sopii erilaisten kakkujen ja kääretorttujen täytteeksi, jälkiruokien maustamiseen sekä teeleipien ja paahtoleivän päälle.

Let's Roll kahvilan suolaiset ja makeat tarjottavat.

 

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...