Risotto
kuuluu suosikkiruokiini ja ravintolassa tilaan melkein aina risottoa, jos se
löytyy listalta. Ja mielellään sienirisotto tai joku muu vegevaihtoehto ja
risottohan on myös gluteenitonta. Teen usein risottoa myös kotona ja omasta
mielestäni olen onnistunut siinä varsin hyvin, vaikka teen sen omalla
tavallani. Omaan reseptiini eivät kuulu sipuli eikä valkosipuli, mutta maku on
silti hyvä.
4 hengelle
3 dl risottoriisiä
5 dl vettä
1-2 dl valkoviiniä
1 liemikuutio (kana tai kasvis)
voita
suolaa
mustapippuri
sieniä tai pinaattia
yrttejä, tuoretta basilikaa, persiljaa tms. koristeluun
Kuumenna vesi, jossa on liemikuutio. Kuullota toisessa kattilassa riisi voissa, koko ajan hämmentäen kunnes se alkaa muuttua hiukan kuultavaksi. Riisi ei saa saada väriä. Lisää joukkoon viini ja hämmennä koko ajan. Olen joskus käyttänyt kaupan alkoholitonta valkoviiniä, ja se toimii. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää kuumaa lientä vähän kerrallaan ja ripaus suolaa. Keitä aika miedolla lämpötilalla. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta silti vielä pureskeltaessa napakkaa. Hyvän risoton tulisi olla hieman ”kermainen”. Tarkista suolan ja pippurin maku. Nosta kattila liedeltä. Lisää joukkoon parmesaani. Sekoita varovasti, ripottele päälle hieman parmesaania ja tarjoa lämpimänä.
3 dl risottoriisiä
5 dl vettä
1-2 dl valkoviiniä
1 liemikuutio (kana tai kasvis)
voita
suolaa
mustapippuri
sieniä tai pinaattia
yrttejä, tuoretta basilikaa, persiljaa tms. koristeluun
Kuumenna vesi, jossa on liemikuutio. Kuullota toisessa kattilassa riisi voissa, koko ajan hämmentäen kunnes se alkaa muuttua hiukan kuultavaksi. Riisi ei saa saada väriä. Lisää joukkoon viini ja hämmennä koko ajan. Olen joskus käyttänyt kaupan alkoholitonta valkoviiniä, ja se toimii. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää kuumaa lientä vähän kerrallaan ja ripaus suolaa. Keitä aika miedolla lämpötilalla. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta silti vielä pureskeltaessa napakkaa. Hyvän risoton tulisi olla hieman ”kermainen”. Tarkista suolan ja pippurin maku. Nosta kattila liedeltä. Lisää joukkoon parmesaani. Sekoita varovasti, ripottele päälle hieman parmesaania ja tarjoa lämpimänä.
2 kommenttia:
Mukavan kuuloinen ohje :) Mikähän olisi mielestäsi hyvä risottoriisi?
Tähän tulisi varmaan vastata että italialainen arborioriisi on ainoa oikea, esim. Divellan Riso de Arborio. Tätä ei kuitenkaan saa joka marketista, ja olen käyttänyt myös Uncle Bensin ja Risellan risottoriisejä. Jos haluaa parhaimman lopputuloksen, joutuu maksamaan vähän enemmän laadusta.
Lähetä kommentti