maanantai 25. maaliskuuta 2013

Hyvää gluteenitonta matkaa!Kun keliaakikkona lähtee ulkomaanmatkalle, pitää muistaa ilmoittaa lentoyhtiölle erityisruokavaliosta. Koneeseen tuodaan juuri se määrä annoksia, mitä on tilattu, eikä matkustamohenkilökunta voi järjestää asiakkaalle gluteenitonta annosta ilman ennakkotilausta. Maaliskuun alun Meksikon matkalla kaikki sujui hienosti, kuten Finnairilla yleensä, paitsi välipalan kohdalla. Turistilennoilla on nykyään hyvin niukka tarjoilu. 12+ tunnin lennolla meille tarjottiin lounas, joka koostui lastenannoskokoisesta lämpimästä ateriasta, salaatista ja leipäpalasta. Pari tuntia ennen laskeutumista oli päivällisen vuoro, joka oli toinen pieni lämmin ateria ilman jälkiruokaa ja leipää. Siinä välissä oli mahdollisuus ostaa välipala, ts. kahvia, teetä tai mehua ja pulla/keksi/muffinsi, mutta leipävalikoimassa ei ollutkaan mitään gluteenitonta. En tiedä oliko tämä poikkeus, vai mitä oli tapahtunut. Ei ollut kuulemma edes hedelmiä tai jogurttia koko koneessa? Jopa kotimaanlennoilla olen saanut ostaa sekä suolaisia että makeita gluteenittomia leipiä.

Tämän takia otan jatkossa mukaan oman välipalan, kuten esim. patukan tai muutaman keksin, niin nälkä ei pääse yllättämään jos matka on pitkä, kuten tässä tapauksessa oli. Semperin Flapjack välipalapatukka on hyvä vaihtoehto. Pakkaan usein myös mukaan pikakaurapuuropusseja, vaikka se voi kuulostaa vähän hassulta. Jos en ole varma aamiaisen sisällöstä, kaurapuuro pelastaa tilanteen. Joskus voi nimittäin aamiaisella olla tarjolla pelkkiä leipiä, croissantteja jne. Silloin kaadan pikapuuropussin kulhoon, lisään kuumaa vettä, sekoitan ja syön ravitsevaa kaurapuuroa ja jaksan seuraavaan ateriaan. Keliakialiiton sivuilta voi ostaa paahtopusseja. Sujauttamalla gluteenittoman leipäviipaleen paahtopussiin, saa rapeaa ja maistuvaa turvallisesti leivänpaahtimessa, jossa paahdetaan myös gluteenipitoisia leipiä. Jos omasta lähikaupasta ei löydy sopivia tuotteita, voit tilata niitä myös verkkokaupasta: Paljon gluteiinittomia tuotteita Hyvinvoinnin Tavaratalosta.
Kohdemaassa ei aina välttämättä tiedetä mitä keliakia on. Keliakialiiton sivuilta löytyy pdf-tiedosto, jossa selitetään asia eri kielillä. Paperin voi tulostaa ja ottaa mukaan matkalle.
Esimerkiksi espanjaksi:
¿Podría indicarme qué plato del menú sería adecuado para mí o prepararme algún plato sin gluten, por favor?
Voitteko kertoa minulle mitkä ruoka-annokset ovat gluteenittomia ruokalistallanne tai mitkä voidaan valmistaa gluteenittomiksi?
Näillä ennakkovalmisteluilla olen pärjännyt. Olen syönyt hyvin eri maissa ja matkat ovat olleet onnistuneita.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...