keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Keskisuomalaisen maaseutumatkailun helmiäTänään on kevätpäiväntasaus eli mielestäni hyvä päivä miettiä lähestyvää kesää ja suunnitella tulevia lomamatkoja. Lähiruoka ja lähimatkailu ovat lähellä sydäntäni ja eilen minulla oli mahdollisuus käydä Jyväskylässä tutustumassa keskisuomalaiseen matkailutarjontaan. Lähimatkailu on Euroopan kasvavia trendejä ja syitä on monia: lähelle pääsee nopeasti, matkaan voi lähteä spontaanisti, lentomatkoja ja majoitusta ei tarvitse miettiä kuukausia etukäteen ja lähimatkailu on ekologinen vaihtoehto.
Täällä otetaan vieraat vastaan ystävällisellä hännänheilutuksella.Kesän suosikkimatkakohteeni sijaitsevat yleensä lähellä golfkenttää, ja sellainen löytyy myös Laukaalta, jossa vierailin eilen. Tosin golfkautta saa vielä odottaa, mutta Jyväskylän maaseutu on houkutteleva kohde myös tähän aikaan vuodesta.  Ensimmäinen vierailukohde oli Taipaleen luomu- ja matkailutila, joka on vanha sukutila, Petäjäveden Piesaskylällä kauniissa maalaismaisemassa.  Tarjolla oli houkuttelevan näköinen lounaspöytä, jossa komeilivat mm. Emännän piimäjuusto, Kumpusen tilan savuhauki ja Anna-mummon sienihepsa.  Pääruokana oli isännän lihakeitto hirvestä ja naudasta ja jälkiruokana suussa sulava uunijuusto Annikki-tädin omenahillolla. Suosikkini olivat savuhauki ja piparjuurella maustettu punajuurihyytelö sekä tilan oma gluteeniton leipä.  On luksusta saada kotona leivottua tuoretta gluteenitonta leipää. Keskisuomen maaseudulla arvostetaan lähiruokaa ja perinteitä vaalitaan. Ruokapöydän raaka-aineet tulevat järvestä, metsästä ja omalta pellolta. Ja täällä verkostot toimivat ja naapuria autetaan.  Jos joku tuottaa esimerkiksi lihatuotteita, niitä on tarjolla myös naapuritilan vieraille. 

Pöytä katettuna aidolla lähiruoalla.

Sienihepsaa tarjolla eli venäläistä sienimuhennosta.

Höyryävän lämmin lihakeitto.

Keväisen värinen uunijuusto omenahillolla.
Paikalla oli myös Maatilamatkailu Kumpunen, joka tarjoaa kokous- ja juhlapalveluja sekä vuokramökkejä. Molemmat tilat toimivat myös luomumaatiloina ja tuotteita kuten jauhoja ja ryynejä voi ostaa mukaan pienestä tilapuodista. Maaseutumatkailuyritykset toimivat perinteisesti ja luonnostaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.  Perinteet ja nostalgia kiinnostavat matkailijoita ja lähi- ja luomuruoan kysynnän kasvu vauhdittaa varmasti myös kävijöiden virtaa jatkossa.

Hanni Kumpunen ja luomutilan leipätarjonta.Naapurissa sijaitsee myös Piesalan lammastila, jossa on ollut toimintaa 1500-luvulta lähtien.  Tilalla harjoitetaan mm. lampaankasvatusta ja tilan päätuote on suomenlampaanvillaa eri muodoissa: värikkäitä huovutuslevyjä, lankaa ja lampaantaljoja. Piikun verkkokauppa palvelee niitä asiakkaita, jotka eivät pääse paikan päälle ostoksille. 

Värikkäät langat.

 
Kievari Rantapirtti on eksoottinen maaseutumatkailukohde, jossa on monipuolisia aktiviteetteja. Täällä voi osallistua mm. koiravaljakkosafariin ja moottorikelkka-ajeluun Lapin tyyliin, ja lisäksi ohjelmatarjontaan kuuluvat patikointi, melonta, kirkkovenesoutu, kelluntapuku-uinti ja vaijeriliuku sekä lukuisia muita lajeja.  Tuli mieleen, että tänne olisi mukava tulla tutulla porukalla leikkimään Selviytyjää luonnon keskellä.  Rantapirtin ruoanvalmistuksessa hyödynnetään paikallisen luonnon antimia, kuten lähimetsien sieniä ja itse pyydettyä kalaa ja riistaa. Rantapirtissä pääsimme myös maistelemaan käsintehtyä Sate-herkkusuklaata ja mukaan tarttui myös joitakin makeita tuliaisia.

Melkein kuin Lapissa.

Innokkaita Huskykoiria.
 
Saunaystävän unelmahattu
Käsintehtyä Sate-herkkusuklaata.
Ruotsin kuningaskin on saanut maistaa tätä piirakkaa.

2 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Olipas mukava & herkullinen postaus retkipäivästä! :)

Food and feeling kirjoitti...

Kiitos Veera! Lähiaikoina on tulossa lisää tarinaa matkasta. t. Mona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...