Tänään on kevätpäiväntasaus eli mielestäni hyvä päivä
miettiä lähestyvää kesää ja suunnitella tulevia lomamatkoja. Lähiruoka ja
lähimatkailu ovat lähellä sydäntäni ja eilen minulla oli mahdollisuus käydä
Jyväskylässä tutustumassa keskisuomalaiseen matkailutarjontaan. Lähimatkailu on
Euroopan kasvavia trendejä ja syitä on monia: lähelle pääsee nopeasti, matkaan
voi lähteä spontaanisti, lentomatkoja ja majoitusta ei tarvitse miettiä
kuukausia etukäteen ja lähimatkailu on ekologinen vaihtoehto.
 |
Täällä otetaan vieraat vastaan ystävällisellä hännänheilutuksella. |


Kesän suosikkimatkakohteeni sijaitsevat yleensä lähellä golfkenttää,
ja sellainen löytyy myös Laukaalta, jossa vierailin eilen. Tosin golfkautta saa
vielä odottaa, mutta Jyväskylän maaseutu on houkutteleva kohde myös tähän
aikaan vuodesta. Ensimmäinen
vierailukohde oli Taipaleen luomu- ja matkailutila, joka on vanha sukutila, Petäjäveden Piesaskylällä kauniissa
maalaismaisemassa. Tarjolla oli
houkuttelevan näköinen lounaspöytä, jossa komeilivat mm. Emännän piimäjuusto,
Kumpusen tilan savuhauki ja Anna-mummon sienihepsa. Pääruokana oli isännän lihakeitto hirvestä ja
naudasta ja jälkiruokana suussa sulava uunijuusto Annikki-tädin omenahillolla.
Suosikkini olivat savuhauki ja piparjuurella maustettu punajuurihyytelö sekä
tilan oma gluteeniton leipä. On luksusta
saada kotona leivottua tuoretta gluteenitonta leipää. Keskisuomen maaseudulla arvostetaan
lähiruokaa ja perinteitä vaalitaan. Ruokapöydän raaka-aineet tulevat järvestä,
metsästä ja omalta pellolta. Ja täällä
verkostot toimivat ja naapuria autetaan.
Jos joku tuottaa esimerkiksi lihatuotteita, niitä on tarjolla myös naapuritilan
vieraille.
 |
Pöytä katettuna aidolla lähiruoalla. |
 |
Sienihepsaa tarjolla eli venäläistä sienimuhennosta. |
 |
Höyryävän lämmin lihakeitto. |
 |
Keväisen värinen uunijuusto omenahillolla. |
Paikalla oli myös Maatilamatkailu Kumpunen, joka tarjoaa kokous- ja juhlapalveluja sekä vuokramökkejä.
Molemmat tilat toimivat myös luomumaatiloina ja tuotteita kuten jauhoja ja
ryynejä voi ostaa mukaan pienestä tilapuodista. Maaseutumatkailuyritykset
toimivat perinteisesti ja luonnostaan kestävän kehityksen periaatteiden
mukaisesti. Perinteet ja nostalgia
kiinnostavat matkailijoita ja lähi- ja luomuruoan kysynnän kasvu vauhdittaa
varmasti myös kävijöiden virtaa jatkossa.
 |
Hanni Kumpunen ja luomutilan leipätarjonta. |
Naapurissa sijaitsee myös Piesalan lammastila, jossa on ollut toimintaa 1500-luvulta
lähtien. Tilalla harjoitetaan mm.
lampaankasvatusta ja tilan päätuote on suomenlampaanvillaa eri muodoissa:
värikkäitä huovutuslevyjä, lankaa ja lampaantaljoja. Piikun verkkokauppa
palvelee niitä asiakkaita, jotka eivät pääse paikan päälle ostoksille.
 |
Värikkäät langat. |
Kievari Rantapirtti
on eksoottinen maaseutumatkailukohde, jossa on monipuolisia aktiviteetteja.
Täällä voi osallistua mm. koiravaljakkosafariin ja moottorikelkka-ajeluun Lapin
tyyliin, ja lisäksi ohjelmatarjontaan kuuluvat patikointi, melonta,
kirkkovenesoutu, kelluntapuku-uinti ja vaijeriliuku sekä lukuisia muita
lajeja. Tuli mieleen, että tänne olisi
mukava tulla tutulla porukalla leikkimään Selviytyjää luonnon keskellä. Rantapirtin ruoanvalmistuksessa hyödynnetään paikallisen
luonnon antimia, kuten lähimetsien sieniä ja itse pyydettyä kalaa ja riistaa. Rantapirtissä
pääsimme myös maistelemaan käsintehtyä Sate-herkkusuklaata ja mukaan tarttui
myös joitakin makeita tuliaisia.
 |
Melkein kuin Lapissa. |
 |
Innokkaita Huskykoiria. |
 |
Saunaystävän unelmahattu |
 |
Käsintehtyä Sate-herkkusuklaata. |
 |
Ruotsin kuningaskin on saanut maistaa tätä piirakkaa. |
2 kommenttia:
Olipas mukava & herkullinen postaus retkipäivästä! :)
Kiitos Veera! Lähiaikoina on tulossa lisää tarinaa matkasta. t. Mona
Lähetä kommentti