lauantai 2. maaliskuuta 2013

Syötkö kausien mukaan?

Kuuluvatko tuoreet mansikat, parsa ja uudet perunat talven ruokapöytään?  Eivät ainakaan Suomessa, mutta kauppoihin lennätetään nykyään ruokaa maailman kolkista, ja kaikkia ruokia on saatavilla ympäri vuoden. Olemme välillä unohtaneet mitä ruokaa olisi luontevaa syödä milloinkin, vaikka vielä muutama vuosikymmen sitten kausisyöminen oli itsestään selvää. Talvella ei syöty tuoreita tomaatteja tai uusia perunoita, vaan esimerkiksi juurekset olivat talven perusruokaa.

Kruunuhaan Anton & Antonissa järjestettiin viime viikolla marttojen infotilaisuus, jossa kerrottiin hankkeesta Martan ruokakori (Martha’s matkorg).  Projektissa kootaan neljä kauden mukaista ruokakoria: kevättä, kesää, syksyä ja talvea varten. Korissa on raaka-aineideoita sekä reseptejä ja viikkomenu ja projektiin kuuluvat myös ruokakursseja ja reseptivihkonen.
Kevään kori sisältää seuraavat raaka-aineet:
  • Kotimaiset viljatuotteet kuten jauhoja, ryynejä, hiutaleita, mysliä ja pastaa
  • Idut, herneenversot, auringonkukkaversot, vesikrassit ja yrtit
  • Kananmunat
  • Kala: hauki, siika, kuha, made
  • Juurekset, selleri, palsternakka
  • Kuivatut sienet, lime ja sitruuna antavat makua kevään ruokiin.

Tilaisuudessa muistutettiin myös että nyt on hyvä aika tyhjentää pakastimet ja käyttää pakastetut marjat, vihannekset ja sienet. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) mukaan Suomessa ruokaketjun hävikki on noin sata kiloa henkeä kohden ja jokainen suomalainen heittää keskimäärin 30-40 kg syömäkelpoista ruokaa pois vuodessa. Syyllistyn itse tähän tuhlailuun, ja välillä joudun heittämään pois syömäkelvotonta ruokaa, jota olen unohtanut pakastaa. Olen kuitenkin huomannut, että arvostus itse valmistaa ruokaa kohtaan on suurempi ja pois heittämisen kynnys on korkeampi.
Kevään ruokakorikampanja julkaistaan 4.3. osoitteessa www.martha.fi
 

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...