torstai 2. toukokuuta 2013

Tunnelmia keväisestä Amsterdamista

Olin viime viikonloppuna Amsterdamissa ottamassa vastaan kevättä ja uutta kuningasta.  Edellisestä Amsterdamin reissusta oli kulunut jo toistakymmentä vuotta ja olen käynyt kaupungissa neljä kertaa aikaisemmin. Tällä kertaa majapaikkana oli Hotel Prinsen, joka on pieni hotelli lähellä Leidsepleinia.  Tältä alueelta löytyy paljon ravintoloita, kahviloita, teattereita ja museoita sekä iso Vondelpark puisto. Huoneet ovat kuluneet mutta siistit, henkilökunta ystävällistä ja lisäarvoa tuo myös hotellin seurallinen Jack-kissa, joka pitää hiiret loitolla. Hiiriä ja rottia riittää tässä kanavakaupungissa ja sen takia monen kahvilan staffiin kuuluu kissa tai pari.  Prinsenin sijainti on erinomainen, Leidsepleinille pääsee suoraan lentokentältä noin puolessa tunnissa bussilla numero 197.  Voin suositella myös kanavanrannalla sijaitsevaa American Hotellia, jossa olen aiemmin majoittunut.

Prinsen Hotel ja Jack.

Kanavaristeilyllä tutustuu kaupungin elämään.

Amsterdamissa on helppo liikkua joko kävellen, ratikalla tai bussilla. Kaupungissa on myös Hop on  Hop off turistilinja, mutta pysäkkien löytäminen voi olla vaikeaa, koska niitä ei ole merkitty. Hinta 24 tunnin lipusta oli 18 euroa.  Kanavaristeilyjä on paljon erilaisia, ja jo tunnin kierroksella tutustuu mukavasti kaupungin eri osiin. Hinta on noin 15-20 euroa/tunti. Pysäkkejä on joka puolella, esimerkiksi rautatieasemaa vastapäätä. Koska kevätkukat ovat nyt parhaimmillaan, kävimme myös Keukenhofissa ihailemassa kukkaloistoa. Liput voi ostaa lentokentältä, ja sisäänpääsy bussimatkoineen maksoi 27 euroa. Leidsepleinilta menee bussi lentokentälle, josta vaihdetaan toiseen bussiin, matka kestää kokonaisuudessaan noin tunnin. Keukenhofissa on paljon nähtävää, täällä voi tehdä veneretkiä ja täältä löytyy myös kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, joista voi ostaa kukkasipuleita kotiin. 

Polkupyöriä on joka puolella.


Keukenhofin kukkaloistoa.

Hollannin kansallismuseo Rijksmuseum on juuri avannut ovensa kymmenen vuotta kestäneen remontin jälkeen ja jonot olivat sen mukaiset. Onnistuimme pääsemään sisään varttitunnin jonottamisen jälkeen ja pääsimme ihailemaan kuuluisia maalauksia. Anne Frankin talon jono olisi sen sijaan ollut parin tunnin mittainen, joten talo jäi tällä kertaa väliin. Kävimme katsomassa World Press Photo näyttelyä, joka on esillä punaisten lyhtyjen alueella sijaitsevassa Oude Kerkessä. Suosittelen näyttelyä valokuvista kiinnostuneille.
Rijksmuseum

Oude Kerk.
Amsterdamista löytyy ravintoloita joka makuun. Argentiinalaisten ravintoloiden suuri määrä pistää silmään, onkohan tämä kuningattaren, argentiinalaissyntyisen Maximan, ansiota. Tapasin sunnuntaina ex-kollegani, joka nykyään asuu Hollannissa, ja valitsimme lounaspaikaksi argentiinalaisravintolan Los Amigos, joka sijaitsee lähellä kukkatoria. Tarjolla oli mm. tapaksia, hyvä valinta. Yhtenä iltana kävimme myös syömässä indonesialaista rijsttafelia Puri Mass ravintolassa lähellä Leidsepleinia. Tarjolla oli erilaisia pieniä annoksia kanaa, kastikkeita, vihanneksia ja riisiä ym. ja täältä sain myös gluteenittomia vaihtoehtoja.
Huhtikuun viimeisenä päivänä vietettiin Queens Dayta ja samalla uuden kuninkaan Willem-Alexanderin kruunajaisia.  Koko kaupunki oli muuttunut ulkoilmadiskoksi ja kirpputoriksi ja ihmiset olivat pukeutuneet oranssinvärisiin vaatteisiin ja asusteisiin. Juhlinta muistutti hieman suomalaista Vappua, paitsi en nähnyt yhtään tappelua tai sammunutta teiniä missään. Neljän päivän ohjelmaan kuului kaikkea muutakin, mutta kuvat saavat puhua puolestaan. Amsterdam on rento ja mukava kaupunki, jonne palaan mielelläni uudestaan.

Hollantilaiset juhlatuulella.
Oranssi oli päivän väri...

...ja kruunu suosituin asuste.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...