maanantai 7. lokakuuta 2013

Gluteeniton ruokavalio ja kuidun saantiFinravinto 2012 –tutkimus osoitti, että me suomalaiset syömme keskimäärin liian vähän ravintokuitua.  Suositus työikäisille naisille on 25 g/vrk ja miehille 35 g/vrk, mutta jäämme hieman näistä määristä, johtuen mm. siitä, että viljavalmisteiden ja rukiin käyttö on viime vuosina vähentynyt. Kuitu pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja jos haluaa laihtua, kannattaa varmistaa, että ravinnosta saa tarpeeksi kuitua.


Keliaakikot joutuvat hankkimaan kuitunsa muutenkin muualta kuin ruisleivästä, ja gluteenittomia leipiä on yleisesti pidetty vähäkuituisena. Minusta kaupasta löytyy hyviä gluteenittomia kuitupitoisia leipiä ja pakkausmerkinnät auttavat leipien valinnassa. Sopiva leivän kuitupitoisuus on 6–10 prosenttia.  Ei ole suuri haaste saada 25 g kuitua kasaan, eikä tarvitse pureskella pelkästään porkkanoita.  Tässä esimerkki tämän päivän kuitulähteistä:

·         annos kauralesepuuroa + 1,5 dl mansikoita

·         2 mandariinia

·         1 omena

·         350 g uunikasviksia

·         1 gluteeniton Provena kaura & myslisämpylä

·         kourallinen pähkinöitä
Raison Provena myslisämpylä on suosikkejani.

Sain naapurilta kookosjauhoa (luomua), joka on erinomainen kuidun ja proteiinin lähde.  100 grammassa on 19,3 g proteiinia ja 38,5 g ravintokuitua. Kookosjauho sisältää vähemmän kaloreita (Govindassa 259 kcal/100 g) kuin ns. perinteisissä jauhoissa ja se on gluteeniton ja laktoositon ja sitä voi käyttää sellaisenaan esim. pirtelöissä tai rahkan/jogurtin kanssa.  Jos kuidun saanti on ollut vähäistä, turvaudun tähän tuotteeseen.  Muita hyviä kuidun lähteitä ovat mm. psyllium ja pellavansiemenet. Kaikkia näitä tuotteita löytyy verkosta:  Hyvinvoinnin.fi Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa!

Gluteeniton kookosjauho, hyvä
kuidun lähde.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...