Finravinto 2012 –tutkimus osoitti, että me suomalaiset
syömme keskimäärin liian vähän ravintokuitua. Suositus työikäisille naisille on 25 g/vrk ja
miehille 35 g/vrk, mutta jäämme hieman näistä määristä, johtuen mm. siitä, että
viljavalmisteiden ja rukiin käyttö on viime vuosina vähentynyt. Kuitu pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja jos haluaa laihtua, kannattaa varmistaa, että ravinnosta saa tarpeeksi kuitua.
Keliaakikot joutuvat hankkimaan kuitunsa muutenkin muualta
kuin ruisleivästä, ja gluteenittomia leipiä on yleisesti pidetty
vähäkuituisena. Minusta kaupasta löytyy hyviä gluteenittomia kuitupitoisia
leipiä ja pakkausmerkinnät auttavat leipien valinnassa. Sopiva leivän
kuitupitoisuus on 6–10 prosenttia. Ei
ole suuri haaste saada 25 g kuitua kasaan, eikä tarvitse pureskella pelkästään
porkkanoita. Tässä esimerkki tämän
päivän kuitulähteistä:
·
annos kauralesepuuroa + 1,5 dl mansikoita
·
2 mandariinia
·
1 omena
·
350 g uunikasviksia
·
1 gluteeniton Provena kaura & myslisämpylä
Sain naapurilta kookosjauhoa (luomua), joka on erinomainen
kuidun ja proteiinin lähde. 100
grammassa on 19,3 g proteiinia ja 38,5 g ravintokuitua. Kookosjauho sisältää
vähemmän kaloreita (Govindassa 259 kcal/100 g) kuin ns. perinteisissä jauhoissa
ja se on gluteeniton ja laktoositon ja sitä voi käyttää sellaisenaan esim.
pirtelöissä tai rahkan/jogurtin kanssa. Jos kuidun saanti on ollut vähäistä, turvaudun
tähän tuotteeseen. Muita hyviä kuidun
lähteitä ovat mm. psyllium ja pellavansiemenet. Kaikkia näitä tuotteita löytyy verkosta: Hyvinvoinnin.fi Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa!
![]() |
Gluteeniton kookosjauho, hyvä kuidun lähde. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti