keskiviikko 16. lokakuuta 2013

HIIT-treeni - tehokas intervalliharjoitus polttaa rasvaa ja kohentaa kuntoaOlen aikaisemmin kirjoittanut HIIT-harjoittelusta eli tehokkaasta intervallitreenistä, joka on tämän hetken kuumimpia kuntoilutrendejä. HIIT tulee sanoista High Intensity Interval Training. Siinä vuorottelevat lyhyet harjoittelujaksot ja lepo, jolloin harjoittelu tehdään täysillä. Harjoitus kestää yhteensä vain 10-20 minuuttia ja lisäksi tehdään 5-10 minuutin alkulämmittely ja loppujäähdyttely eli koko treeniin kuluu aikaa 15-30 minuuttia.

Helsingin Sanomissa oli 3.10.2013 juttu supertreenistä ja tuoreesta kotimaisesta tutkimuksesta, jossa todetaan että intervalliharjoittelu on hyväksi myös terveydelle ja tavallisille kuntoilijoille. Tutkimuksen mukaan intervalliharjoittelu näyttäisi laskevan veren kolesterolia jopa tehokkaammin kuin aerobinen liikunta. Myös rasvanpolttoon suositellaan HIIT-treeniä, koska se polttaa rasvaa yhtä tehokkaasti kuin tuplasti aikaa vievä aerobinen liikunta. Rasvaa kuluu ennen kaikkea treenin jälkeen. Lehtijutussa personal trainer suosittelee aamutreeniä tyhjällä vatsalla, mutta tämä ei sovi suinkaan kaikille, enkä lähtisi kokeilemaan.  Huonokuntoinen voi aloittaa lyhyellä 4-5 minuutin HIIT-treenillä esimerkiksi kuntopyörällä. Kun kunto on kohonnut voi kokeilla lihaskuntotreeniä tai hölkkää.

HIIT-treeni kotona
Tässä linkki HS:n sivuilla olevaan lihaskuntovideoon. Ennen treeniä kannattaa lämmitellä 10-15 minuuttia, esim. haarahyppelyllä tai paikallaan juoksulla. Ellet ole treenannut aikaisemmin, ole hyvin varovainen varsinkin näiden liikkeiden kanssa:  räjähtävä punnerrus ja vatsalihaslinkkari. Liikkeet tehdään pareina, eli kaksi liikettä peräkkäin, noin 15-30 minuuttia oman kunnon mukaan. Tee liikkeet niin nopeasti ja tehokkaasti kuin pystyt. Liikeparien välissä voit pitää 1-3 minuutin tauon kuntosi mukaan.  Lopussa jäähdyttele 5-10 minuuttia, eli kävele tai hölkkää kevyesti.  Harjoittelua ei kannata tehdä joka päivä, mutta 2-3 kertaa viikossa voi jo tuoda näkyviä tuloksia. 

Kuntopyörällä on turvallista aloittaa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...