keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Hyvä, paha sokeri – mitä vaihtoehtoja löytyy valkoiselle sokerille?Me syömme itsemme sairaaksi sokerilla!  Tuoreen Finravinto 2012 –tutkimuksen mukaan sokeri maistuu suomalaisille edelleen turhankin hyvin. Suomessa syödään liikaa sokeria ja pitkälle jalostettua ruokaa ja varsinkin välipalojen muodossa. Erään tutkimuksen mukaan 6-8 –vuotiailla lapsilla päivän mittaan syödystä sokerista peräti 67 prosenttia kertyy välipaloista ja juomista.Sokeripitoiset virvoitusjuomat lihottavat sekä aikuisia että lapsia. Syy on yksinkertainen. Sokerijuoma vähentää ruokahalua vain vähän, ja tästä johtuen energian kokonaissaanti voi limupäivinä kasvaa sadoilla kaloreilla. Sokerijuomat lisäävät selvästi tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotaudin riskiä ja riskiä sairastua jopa kohdunkaulansyöpään.

Onneksi on vaihtoehtoja valkoiselle sokerille. Markettien sokeri- ja makeutusainehyllyille on tullut uusia, terveellisempiä vaihtoehtoja. Tässä niistä muutama:

Stevia
Tämä steviakasvin lehdistä valmistettava makeuttaja on erittäin makeaa ja täysin kaloriton. Maku voi aluksi tuntua oudolta, mutta siihen tottuu vähitellen.

Stevia-sokeri
Sisältää yhtä paljon kilokaloreita kuin tavallinen sokeri, (400 kcal/100g), mutta painaa vain puolet. 1 dl SteviaSokeria makeuttaa yhtä paljon kuin 1 dl sokeria, näin ollen kilokalorimäärä puolittuu.

Koivusokeri – Xylitol
Koivusokerin glykeeminen indeksi (GI) *) on vain 7, kun vastaava arvo tavallisella sokerilla on 68. Koivusokeri nostaa siis verensokeria erittäin hitaasti, mistä syystä se soveltuu makeuttajaksi myös diabeetikoiden ruokavalioon. Sisältää 240 kcal/100 g. 


Karppisokeri® on luontainen makeutusaine, jota valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista. Soveltuu mm. leivontaan ja makeuttamiseen, 0 kcal, GI 0.

Agave-siirappi
Agavesiirapin glykeeminen indeksi on matala, noin 11-19 kun puolestaan hunajan GI on noin 55 ja pöytäsokerin noin 68. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Agavesiirappi on sokeria hiukan makeampaa, joten pienempikin määrä riittää antamaan makua. 

Luomu ruokosokeri – intiaanisokeri
Vähemmän käsiteltynä se sisältää enemmän ravintoaineita kuin tavallinen sokeri. GI-indeksi on sama kuin tavallisella sokerilla ja se sisältää saman verran kilokaloreita.

Kookospalmusokeri
Luonnonmukainen kookospalmusokeri on tuotettu kookospalmujen makeasta nektarista. Kookospalmusokerista saa kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa ja se on hyvä B1, B2, B3 ja B6 sekä C-vitamiinin lähde. GI-indeksi on 35 ja kilokaloreita saman verran kuin tavallisella sokerilla.

Glykeeminen indeksi
- GI:
Glykeeminen indeksi ilmaisee ravintoaineen imeytyvien hiilihydraattien vaikutusta verensokeriin.
Elintarvikkeen GI alle 40 = erittäin matala glykeeminen indeksi
Elintarvikkeen GI 40-70 = matala glykeeminen indeksi
Elintarvikkeen GI 70-90 = keskikorkea glykeeminen indeksi
Elintarvikkeen GI 90-110 = korkea glykeeminen indeksi
Elintarvikkeen GI yli 110 = erittäin korkea glykeeminen indeksi
Lähde:
Fredrik Paulun: Verensokeriblues, kirja glykeemisestä indeksistä


Kookospalmusokeria ja muita terveellisiä
vaihtoehtoja voit tilata myös netistä: Hyvinvoinnin.fi
Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...