Viime torstaina julkistettiin uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset Kööpenhaminassa ja seuraavana päivänä aihetta pohdittiin Sydänliiton
järjestetyssä Ravitsemus Suomessa –seminaarissa. Samassa tilaisuudessa käytiin
läpi Finravinto 2012 -tutkimuksen
tulokset. Paikalla Säätytalolla olivat Sosiaali-
ja terveysministeri Susanna Huovinen, Pohjoismaisten suositusten työryhmässä
Suomea edustavat dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta, dosentti
Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta sekä joukko tutkijoita ja muita
ravitsemuksen asiantuntijoita.
Ravitsemussuositusten tavoitteena on ehkäistä kansantauteja terveellisellä
ravitsemuksella. Jokaista suupalaa ei tarvitse tutkia ja analysoida, vaan
meidän tulisi syödä suhteellisen terveellisesti koko elämämme ajan, jolloin
pysymme terveinä ja normaalipainoisina ja ruoka tukee meidän hyvinvointiamme. Pohjoismaisia suosituksia on ollut tekemässä
100 asiantuntijaa ja he kävivät läpi suuren määrän uusinta tutkimustietoa
ravinnosta. Huomiota herättää, että vain varsin pieni osa kaikista tutkimuksista
pidettiin luotettavina. Mediassa esiintyviin
tutkimuksiin kannattaakin suhtautua kriittisesti.
Julkisuudessa on jo kerrottu D-vitamiinisuositusten nostosta
7,5 mikrogrammasta 10 mikrogrammaan. Tämä on varsin maltillinen päätös, kun
vertaa muihin maihin. USA:ssa suositus on 15 mikrogrammaa ja Keski-Euroopassa jopa
25-50 mikrogrammaa. Tutkijat haluavat pelata varmaan päälle, koska ei ole vielä
näyttöä siitä, etteivät suuremmat määrät D-vitamiinia haittaisi terveyttä.
Kovan rasvan saanti on lähtenyt nousuun ja kasvu on peräisin
lähinnä maitotuotteista, kuten rasvaisista juustoista ja maitojuomista. Kuituja
saamme edelleen liian vähän ja syynä tähän on hiilihydraattien vähentäminen. Kuitu
pienentää veren kolesterolipitoisuutta, edistää vatsan toimintaa,
tasapainottaa verensokeria ja auttaa painonhallinnassa. Suomalaiset syövät entistä vähemmän ruisleipää,
mutta kuitua saa myös muista tuotteista, kuten näistä: täysjyväleivät ja -puurot,
täysjyväriisi, -pasta, mysli, kaura, marjat ja hedelmät, juurekset, kasvikset,
palkokasvit, leseet ja siemenet.
Suomalaiset saavat lähes 40 prosenttia päivän energiasta välipaloista,
vaikka suositus olisi korkeintaan 15 prosenttia. Lisäksi lähes 70 prosenttia
päivän sokerista tulee välipaloista. Lapset ja nuoret syövät huonosti Suomessa:
vain noin 60 prosenttia syö päivittäin aamupalan. Ei ole ihme että sokeriset
välipalat ja juomat tekevät kauppaansa, kun koululaisten verensokeri laskee. Sokerista
saa nopeasti energiaa, mutta makeat välipalat eivät sisällä terveellistä ravintoa eikä
kuitua ja jo muutaman tunnin päästä on taas nälkä. Miksi muuten ravintoloiden
lastenmenut ovat niin yksipuolisia: nakit ja muusi, lihapullat, kalapuikot ja
jälkiruoaksi jätskiä? Jos lapsia
hemmotellaan, heidät viedään hampurilaisravintolaan ja heille syötetään
ranskalaisia, cokista ja pirtelöä. Suositusten
mukaan hyvä ruoka on maukasta, monipuolista ja värikästä ja kyllä hyvään
ateriaan kuuluvat kasvikset ja/tai hedelmät ja marjat. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset
muodostavat pohjan kotimaisille ravitsemussuosituksille, jotka julkaistaan
tammikuussa 2014.
![]() |
Säätytalon komeat puitteet. |
![]() |
Osallistujille tarjottiin Sydänmerkki-lounas. |
![]() |
Mikael Fogerholm kertoi ravitsemussuositusten taustoista. |
![]() |
Rasvatyöryhmän vetäjä Ursula Schwab. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti