Kuluttajaliiton Älä heitä ruokaa pois -hanke haastaa kaikki
mukaan viestimään ruokahävikistä Hävikkiviikolla 4.–10.11.2013, joten tässä oma
panokseni.
Suomessa heitetään MTT:n teettämän tutkimuksen mukaan henkilöä
kohden n. 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Aika paljon. Syyllistyn itsekin tähän,
lähinnä kyse on vanhentuneista jogurtti- tai rahkapurkeista, jotka unohtuvat
jääkaappiin tai hedelmistä ja salaatista. Joskus kaupassa ei muista mitä kotona
jo löytyy ja tulee hankittua ylimääräisiä tuotteita. Jokainen voi vaikuttaa oman ruokahävikin
määrään suunnittelemalla arkeaan paremmin. Alla vinkkilista, jolla voi pienentää kodin
ruokahävikkiä:
• Tee ostoslista – älä osta turhaa!
• Jos olet valmistamassa ruoan samana tai seuraavana
päivänä, valitse vkp-tuotteita – älä ota hyllyn takaa viimeisimpänä kauppaan
tullutta tavaraa. Vkp-tuotteet päätyvät helposti kaupan hävikkiin.
• Valmista ruokaa tarpeeseen, älä ”varmuuden vuoksi”.
• Pakasta ylijäänyt ruoka ja käytä se myöhemmin.
• Käy pakastin ja jääkaappi säännöllisesti läpi ja hyödynnä
vanhenevat tuotteet.
• Valmista ruokaa myös tähteistä – marttailu on taas
suosittua!
Muita vinkkejä, miten voit pienentää ruoanlaittoon liittyvää
ympäristökuormaasi:
• Tiesithän, että kotiruuan ja valmisruuan välillä ei ole
suurta eroa ilmastovaikutuksissa – voit siis helpottaa arkea välillä myös valmiilla
aterioilla.
• Lämmitä mikrossa, jos mahdollista – se on
energiatehokkaampaa kuin uunissa tai liedellä lämmittäminen.
• Kun valitset kotimaisia tuotteita, tiedät mistä ruoka
tulee ja varmistut myös, että ne on tuotettu korkeita ympäristökriteereitä noudattaen.
• Lautasmallin mukainen ruokailu ei ole ristiriidassa
ympäristöystävällisyyden kanssa, joten nauti siis täysipainoisia aterioita
hyvällä omallatunnolla.
Lähde: www.hookoo.fi
Lähde: www.hookoo.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti