lauantai 28. joulukuuta 2013

Paljonko paino tippuu liikkumalla?Ei välttämättä ollenkaan, jos samanaikaisesti syö enemmän kuin mitä kuluttaa.  Päätin joulupyhien aikana liikkua tavallista enemmän, noin 2-3 tuntia päivässä. Tavoitteena ei ollut painonpudotus, vaan hyvä olo ja parempi mieli.  Kerrankin oli aikaa liikkua. Onneksi kuntosali oli auki joka päivä ja tarjosi ohjattuja tunteja jopa Joulupäivänä.  Ulkoilua haittaisi nimittäin sateinen sää, mutta saimme pelata Tapaninpäivän golfkisan poutaisessa kelissä.  Kisa pelattiin jo kolmatta kertaa.

Kuuden päivän liikuntasaldoni näyttää tältä:

Body Pump         45 min
CXWorks             30 min
Golf                     4 h 30 min
GRIT Plyo            30 min
Hölkkä                 50 min
Kuntosali            2 h 10 min
Kävelyä                5 h
Spinning             30 min
Trim                     1 h 30 min
Zumba                 45 min


Yhteensä tämä tekee noin 17 tuntia kuudessa päivässä eli vajaa 3 tuntia päivässä. Sykemittari reistaili välillä, mutta kilokaloreita kului tässä ajassa arviolta 4000. Jos olisin ollut saman ajan liikkumatta, olisin kuluttanut noin 850 kcal. Nettohyöty oli noin 3150 kcal, joka vastaa laskennallisesti noin 400 g, jos olisin syönyt ”normaalisti”. Tämä on yksinkertainen esimerkki, mutta osoittaa sen, että pelkällä liikunnalla olisi haasteellista pudottaa painoa, ainakin näin lyhyellä ajanjaksolla. Harvalla meistä on aikaa liikkua 2-3 tuntia päivässä. Mutta arvioni mukaan, kulutin liikkumalla ylimääräiset joulukalorit, enkä tarvitse tässä vaiheessa keventää ruokavaliota.
Kumpi on siis painonpudotuksen kannalta tehokkaampi - ruokavalio vai liikunta?

Liikuntaravitsemus-kirjassa käsitellään ravinnon merkitystä liikunnassa ja painonpudotuksesta todetaan näin: ”Laihtuminen on seurausta energiavajeesta: kun energiaa saadaan vähemmän kun sitä kulutetaan, elimistö korvaa vajeen käyttämällä energiavarastoitaan mistä seuraa painon pieneneminen. Painon pudottaminen liikunnan avulla on tehokasta vain, jos liikuntaa on varaa lisätä runsaasti. Ruokavalion laatuun on aina suositeltavaa panostaa.”

On selvää, että 1-2 jumppatuntia viikossa (200-600 kcal) ei vielä johda painonpudotukseen, mikäli ruokailutottumuksia ei samalla muuteta. Jos sen sijaan pystyy lisäämään liikuntamääriä huomattavasti, samalla kuin ruokavaliota kevennetään, tulosta syntyy. Liikuntaan kannattaa kuitenkin varata aikaa. Liikunnasta tulee hyvä olo ja harjoituksen jälkeen ei yleensä tee mieli syödä epäterveellisesti, joten tämä on yksi syy liikkua eri lajia vaihdellen. Keho tarvitsee myös lepoa ja lihaksia kannattaa huoltaa venyttelemällä. Omasta viikko-ohjelmastani puuttui venyttely, mutta siihen on tarkoitus satsata ensi viikolla. 


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...