keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Yhdessä parempi InternetTällä viikolla (10.-16.2.2014) vietetään kansallista Mediataitoviikkoa.  Mediataitoviikon pääteema on Yhdessä parempi Internet ja ohjelma on suunnattu erityisesti nuorille.  Kouluissa keskustellaan muun muassa Internetin pelisäännöistä, ikärajoista, pelaamisesta ja nettikiusaamisesta.  Lasten turvallisuuden edistäminen on hyvä asia, mutta kyllä meille aikuisillekin on hyvä muistuttaa siitä, että normaalit käyttäytymissäännöt pätevät myös verkossa. Netin keskustelupalstoilla pystyy kommentoimaan nimettömänä, ja aika usein kommentit ovat kriittisiä ja ala-arvoisia.  En pysty ymmärtämään näiden ihmisten tavoitetta. 

”Netti olisi parempi paikka, jos ihmiset laskisivat kymmeneen ennen kuin kommentoisivat mitään”.  Näin sanoivat nuoret Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kyselyssä.  Olen samaa mieltä.  Sama koskee kommentteja blogeissa ja Facebookissa.  Facebookissa kommentoijien henkilöllisyys on tiedossa, mutta silti ei aina muisteta, että kommenteista jää pysyvä jälki – sekä Facebookiin että lukijan muistiin.  Jos haluaa kertoa mielipiteensä jollekin henkilölle, on parempi käyttää yksityisviestiä tai sähköpostia, kuin levittää negatiivisuutta viestiketjussa. 

Kommentti jättää jälkensä -kampanja sai alkunsa, kun ryhmä bloggaajia sai tarpeekseen ikävistä kommenteista ja pahasta mielestä.  Bloggaajat pistävät itsensä likoon ja kirjoittavat elämänsä iloista ja suruista ja haluavat jakaa asioita samanhenkisten lukijoiden kanssa.  Kirjoitukset voivat kuitenkin herättää kateellisuutta, katkeruutta ja jopa vihaa lukijoissa, jotka kommentoivat kirjoituksia nimettöminä.  Bloggaajat toivovat kommentoijilta lisää positiivisuutta: ”Mielestämme parempi Internet on sellainen, jossa jokainen voi olla oma itsensä ilman pelkoa haukkumisesta, kiusaamisesta ja lannistamisesta”.

Itse en ole onneksi törmännyt negatiivisiin kommentteihin blogissani. Saan muutenkin aika vähän kommentteja, joka ehkä johtuu siitä, että osa blogiani lukevista henkilöistä ei itse ole bloggaajia.  Ainoastaan kerran olen poistanut asiattoman kommentin. Blogiani saa toki kommentoida, vaikka nimettömänä.  Kommentti tuottaa blogin kirjoittajalle iloa ja inspiraatiota ja on kiva kuulla, jos jostakin reseptistä tai vinkistä on ollut hyötyä.  Tehdään yhdessä parempi Internet! Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...