keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Kookospalmusokeri – vaihtoehto valkoiselle sokerilleOletko kokeillut kookospalmusokeria? Sokeria saa ainakin luontaistuotekaupoista ja isommista marketeista. Sokeri on ruskea ja tuotettu kookospalmujen makeasta nektarista.  Maultaan se on pehmeä ja muistuttaa fariinisokeria. Sokeria käytetään normaalin sokerin tapaan leivonnassa ja ruoanlaitossa suhteessa 1:1. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö on nimennyt kookospalmusokerin eniten luontoa säästävimmäksi makeutusaineeksi.

Kookospalmusokerin GI (glykeeminen indeksi) on 35. Vastaavasti ruokosokerin GI on 68 ja hunajan 55. Glykeeminen indeksi ilmaisee ravintoaineen imeytyvien hiilihydraattien vaikutusta verensokeriin.  Mitä isompi indeksiluku, sitä rajumpi verensokerin nousu.  Eli matalan glykeemisen indeksin ansiota keho ei reagoi verensokerin laskuun tavanomaisten sokerien tavoin.

Puhdas, valkoinen sokeri on sataprosenttinen hiilihydraatti, eikä siinä enää ole sokerikasvista peräisin olevia muita ainesosia. Kookospalmusokerissa on enemmän vitamiineja ja mineraaleja kuin muissa makeutusaineissa kuten kaliumia, klooria, magnesiumia ja C-vitamiineja.  Kookospalmusokeri on sekin kuitenkin sokeria ja kaloreita siinä on saman verran kuin tavallisessa kidesokerissa. Vaihtamalla kookospalmusokeriin, ruokavalio ei automaattisesti parane. Olen itse kuitenkin vaihtanut valkoisen sokerin muihin vaihtoehtoihin kuten karppisokeriin, joka on täysin kaloriton, ja kookospalmusokeriin. Käytän makeutusaineita lähinnä leivonnassa.  Me suomalaiset saamme pääosan, eli noin 70 prosenttia, lisätystä sokerista makeisten, limsan, murojen, makeutettujen jogurttien, keksien, leivonnaisten ja jäätelön mukana.  Ja tämä sokeri on aina valkoista sokeria.

Big Tree Farms oli mukana Gastro-messuilla.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...