Oletko kokeillut kookospalmusokeria? Sokeria saa ainakin
luontaistuotekaupoista ja isommista marketeista. Sokeri on ruskea ja tuotettu
kookospalmujen makeasta nektarista. Maultaan se on pehmeä ja muistuttaa
fariinisokeria. Sokeria käytetään normaalin sokerin tapaan leivonnassa ja
ruoanlaitossa suhteessa 1:1. YK:n
elintarvike- ja maatalousjärjestö on nimennyt kookospalmusokerin eniten luontoa
säästävimmäksi makeutusaineeksi.
Kookospalmusokerin GI (glykeeminen indeksi) on 35.
Vastaavasti ruokosokerin GI on 68 ja hunajan 55. Glykeeminen indeksi ilmaisee
ravintoaineen imeytyvien hiilihydraattien vaikutusta verensokeriin. Mitä isompi indeksiluku, sitä rajumpi
verensokerin nousu. Eli matalan
glykeemisen indeksin ansiota keho ei reagoi verensokerin laskuun tavanomaisten
sokerien tavoin.
Puhdas, valkoinen sokeri on sataprosenttinen hiilihydraatti,
eikä siinä enää ole sokerikasvista peräisin olevia muita ainesosia.
Kookospalmusokerissa on enemmän vitamiineja ja mineraaleja kuin muissa
makeutusaineissa kuten kaliumia, klooria, magnesiumia ja C-vitamiineja. Kookospalmusokeri on sekin kuitenkin sokeria
ja kaloreita siinä on saman verran kuin tavallisessa kidesokerissa. Vaihtamalla
kookospalmusokeriin, ruokavalio ei automaattisesti parane. Olen itse kuitenkin vaihtanut valkoisen
sokerin muihin vaihtoehtoihin kuten karppisokeriin, joka on täysin kaloriton, ja
kookospalmusokeriin. Käytän makeutusaineita lähinnä leivonnassa. Me suomalaiset saamme pääosan, eli noin 70
prosenttia, lisätystä sokerista makeisten, limsan, murojen, makeutettujen jogurttien, keksien, leivonnaisten
ja jäätelön mukana. Ja tämä sokeri on
aina valkoista sokeria.
![]() |
Big Tree Farms oli mukana Gastro-messuilla. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti