sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Putkirullaus - lihashuoltoa omassa olohuoneessaJoko olet kokeillut putkirullausta?

Foamroller on minulle varsin uusi tuttavuus, mutta voin jo lyhyen kokeilun perusteella, suositella sitä. Foamroller on kätevä kotihoitoväline pehmyt- ja sidekudosten avaamiseen. Ideana on saada lihaksia ympäröivien sidekudoskalvojen eri kerrokset liikkumaan paremmin. Sidoskudos voi jumittua esimerkiksi heikentyneestä verenkierrosta, hapenpuutteesta, ravinteiden puutteesta tai ehkä kaikista yleisimmin nesteen puutteesta.  Tämä häiriötila voi ilmetä heikompana lihastoimintana. Ja voi tuntua että vaikka kuinka venyttelisi, liikkuvuus ei tahdo parantua. Jos sidoskudos saadaan muuttumaan elastiseksi, lihas toimii taas optimaalisesti.

Markkinoilla on monenlaisia rullia eri käyttötarkoituksiin. Itselläni on ProRoller, musta napakka nahkarulla (39 x 11 cm), joka pysyy hyvin kasassa. Pinnalla on keinonahkapäällyste joka kestää käyttöä, on hygieeninen ja helppo puhdistaa. Samalta toimittajalta löytyy Rumble Roller, jonka nystyrät venyttävät kudoksia ja niillä saa kohdistettua vaikutuksen erittäin tehokkaasti. Pehmeämpi versio rullasta on Hierontarulla ja lisäksi löytyy Pilatesrulla.

Rullaa valitessa kannattaa muistaa, että liian pehmeä rulla ei ole tehokas ja jäykkä rulla pysyy paremmin muodossaan. Ensimmäiset rullaukset saattavat tuntua kivuliailta, varsinkin jos lihakset ja sidekudokset ovat jumissa. Kannattaa aloittaa muutaman minuutin rullauksella ja säätää voimakkuutta itselleen sopivaksi.  Älä laita koko kehon painoa rullan päälle heti.  Vähitellen tekniikka paranee, kivut poistuvat, ja löydät itsellesi sopivat rullausliikkeet.  Rullatessa ei saa tulla niin kovaa kipua, että lihas alkaa jännittyä. 


Foamrollerin hyötyjä ovat mm.: 
  • avaa tehokkaasti lihaksia, sidekudosta ja triggeripisteitä
  • vähentää ja ennaltaehkäistä kehon kiputiloja ja parantaa elastisuutta 
  • auttaa palautumaan huomattavasti nopeammin ja parantaa verenkiertoa ja liikkuvuutta 
  • parantaa aineenvaihduntaa sekä mekaanisen, sähköisen ja kemiallisen viestinnän liikettä kehossa. 
  • kiihdyttää happirikkaan veren virtaamista kohdealueelle 
  • vähentää maitohapon kerääntymistä lihaksiin ja palauttaa lihakset liikuntasuorituksen jälkeen. 
  • kiihdyttää kudosten aineenvaihduntaa, mikä ennaltaehkäisee ja vähentää selluliittia. 
  • irtonaisilla lihaksilla pystyt myös tehokkaampiin liikuntasuorituksiin ja vähennät loukkaantumisriskiä.

Olen tähän mennessä testannut rullaa lähinnä pakara- ja reiden ulkosivujen alueisiin, joissa on paljon kipupisteitä sekä alaselkään.  Rullaa voi käyttää myös muualla kehossa.
Tästä linkistä löytyy ohjevideoita rullaamiseen.


Rulla ei missään tapauksessa korvaa hierontaa tai fysioterapiaa, mutta rulla sopii täydentämään lihashuoltoa.

Kiinnostuitko? Haluatko ostaa oman Foamrollerin? Saat 10 % alennuksen kaikista tuotteista tällä koodilla: ”Food and Feeling”. Mene kauppaan tästä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos alekoodista =)

Food and feeling kirjoitti...

Ole hyvä :-)
Rullia käytetään nykyään monessa kuntokeskuksessa, mm. Lady Linessa. Ohjatuilla tunneilla oppii helposti rullaustekniikan, mutta toki se onnistuu muutenkin.
t. Mona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...