sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Islanti osa 2 – retkellä: Blue Lagoon ja Golden CircleKun käy Islannissa , kannattaa ehdottomasta osallistua retkille. Retkiliput voi ostaa jo menomatkalla Icelandairin lennoilla tai hotellin vastaanotosta. Hinnat löytyvät netistä ja hotelleissa on myös esitteitä. Retkijärjestäjät noutavat turistit hotelleista jeepillä ja vievät linja-autoasemalle, josta retkibussi lähtevät. Voucheri vaihdetaan linja-autoasemalla varsinaiseen retkilippuun.


Blue Lagoon eli sininen laguuni on kaikille Islannin kävijöille Must-kohde. Se sijaitsee keskellä autiota laavakenttää, lähellä Keflavikin kansainvälistä lentoasemaa, joten täällä voi poiketa myös meno- tai paluumatkalla lentokentälle. Matkatavaroille on varattu iso tila kylpylän sisäänkäynnin vieressä. Matka laguuniin Reykjavikin linja-autoasemalta kestää  noin 45 minuuttia. Kannattaa ottaa oma uimapuku mukaan, mutta kylpytakkeja ja pyyhkeitä voi vuokrata vastaanotosta.  Blue Lagoon on geoterminen kylpy, jonka vesi on hyvin mineraalipitoista, noin 37–40asteista ja erittäin terveellistä iholle.  Laguunissa ei uida vaan siellä kahlataan ja kellutaan raikkaassa ulkoilmassa, ja kokemus on hyvin rentouttavaa. Olisi hienoa kokea sama reissu keskellä talvella tähtitaivaan alla. Laguuni on paljon isompi kuin kuvittelin ja keskellä laguunia on baari, josta saa smootheita, mehuja, viiniä ja vettä.  Eri maksusta voi myös nauttia rentouttavista ja virkistävistä kylpylähoidoista, hieronnoista ja saunasta. Sisätiloissa on lisää ravintola- ja kahvilapalveluita ja myymälä.
Alla kuvia, joita voi klikata isommiksi.

Golden Circle eli Kultainen kierros on Islannin suosituimpia retkiä ja kestää koko päivän noin klo 9-17. Retkellä nähdään Islannin tunnetuimpia nähtävyyksiä ja retken aikana kuulee mielenkiintoisia yksityiskohtia Islannista, sen historiasta, luonnosta ja ihmisistä. Kuulin retkellä ensimmäistä kertaa, että Islannista ei löydy käärmeitä, itikoita tai sammakoita. Tarinat Islannin historiasta olivat myös mielenkiintoista ja opimme, että islannin kielestä ei löydy vierasperäisiä sanoja. Islannissa kielitoimisto tekee nimittäin jokaisen uuden ei-skandinaavisen vierassanan tilalle skandinaavisista sanoista johdetun vastineen, jota on siitä lähtien käytettävä.  Retki alkaa vierailulla kasvihuoneissa, joissa viljellään tomaatteja. Islannissa karussa maaperässä on haastavaa kasvattaa vihanneksia ja hedelmiä ja omenapuita täällä ei kasva ollenkaan. Seuraavana vuorossa oli pysähdys geotermisellä kuumien lähteiden alueella, jossa toimii myös Islannin aktiivisin geysir, Strokkur. Strokkur suihkuttaa kuumaa vettä ilmaan 5-10 minuutin välein ja silloin pitää olla valppaana kameran kanssa.  Alueella voi ihmetellä myös kuplivia muta-altaita ja höyryäviä maanalaisia lähteitä. Reitistä ei kannata poikeata, ellei halua tulla keitetyksi! Täällä oli myös mahdollisuus lounastaa. Alueelta löytyy useampia lounaspaikkoja, ja valitsimme hotellin buffet-pöydän, joka osoittautui hyväksi valinnaksi. Lounaan jälkeen jatkoimme Gullfossiin eli kultaiselle putoukselle, joka on todella komean näköinen, mutta valitettavasti en pystynyt kovin kauan nauttimaan näköalasta. Retkipäivänä oli voimakas tuuli, jota kutsuisin itse kovaksi myrskyksi, koska en ole koskaan kokenut vastaavia tuulenpuuskia ja välillä jopa pelotti. Mutta opas ei maininnut sanallakaan asiasta, joten ehkä tämä oli normipäivä Islannin tuntureilla.  Retken viimeinen pysähdys oli Thingvellirin luonnonpuisto, jossa maailman vanhin parlamentti kokoontui jo 900-luvulla. Thingvellirin luonnonpuisto on yksi Islannin kiinnostavimmista kohteista koska se sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkanemiskohdassa.  Tämä oli hieno päivä täynnä upeita kokemuksia.

 


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...