Kuluttajaliitto kampanjoi tällä viikolla ruokahävikin
vähentämiseksi ja ruoan arvostuksen lisäämiseksi. Järjestyksessään toista
valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 8.-14.9.2014.
Kuluttajaliitto haastaa kuluttajia, järjestöjä ja
yrityksiä mukaan kampanjaan, joten tämä on oma panokseni. Tästä linkki
kampanjasivuille: Hävikkiviikko
Facebook-sivut löytyvät tästä: Hävikkiviikon Facebook-sivut
Saa syödä-sivuilta löytyy paljon vinkkejä ja reseptejä: Saa syödä
Facebook-sivut löytyvät tästä: Hävikkiviikon Facebook-sivut
Saa syödä-sivuilta löytyy paljon vinkkejä ja reseptejä: Saa syödä
Suomessa heitetään ruokaa vuosittain
roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30 kiloa henkeä kohti. Aika paljon.
Syyllistyn itsekin tähän, lähinnä kyse on vanhentuneista jogurtti- tai
rahkapurkeista, jotka unohtuvat jääkaappiin tai hedelmistä ja salaatista.
Joskus kaupassa ei muista mitä kotona jo löytyy ja tulee hankittua ylimääräisiä
tuotteita. Jokainen voi vaikuttaa oman ruokahävikin määrään
suunnittelemalla arkeaan paremmin. Alla vinkkilista, jolla voi pienentää
kodin ruokahävikkiä:
• Tee ostoslista – älä osta turhaa!
• Jos olet valmistamassa ruoan
samana tai seuraavana päivänä, valitse vkp-tuotteita – älä ota hyllyn takaa
viimeisimpänä kauppaan tullutta tavaraa. Vkp-tuotteet päätyvät helposti kaupan
hävikkiin.
• Valmista ruokaa tarpeeseen, älä
”varmuuden vuoksi”.
• Pakasta ylijäänyt ruoka ja käytä
se myöhemmin.
• Käy pakastin ja jääkaappi
säännöllisesti läpi ja hyödynnä vanhenevat tuotteet.
• Valmista ruokaa myös tähteistä –
marttailu on taas suosittua!
Muita vinkkejä, miten voit pienentää
ruoanlaittoon liittyvää ympäristökuormaasi:
• Tiesithän, että kotiruuan ja
valmisruuan välillä ei ole suurta eroa ilmastovaikutuksissa – voit siis
helpottaa arkea välillä myös valmiilla aterioilla.
• Lämmitä mikrossa, jos mahdollista
– se on energiatehokkaampaa kuin uunissa tai liedellä lämmittäminen.
• Kun valitset kotimaisia tuotteita,
tiedät mistä ruoka tulee ja varmistut myös, että ne on tuotettu korkeita
ympäristökriteereitä noudattaen.
• Lautasmallin mukainen ruokailu ei
ole ristiriidassa ympäristöystävällisyyden kanssa, joten nauti siis
täysipainoisia aterioita hyvällä omallatunnolla.
Lähde: www.hookoo.fi
Lähde: www.hookoo.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti