Nyt vietetään
valtakunnallista Keliakiaviikkoa. Teema on mielestäni osuva – keliaakikkona
tiedän, että on pakko olla sairaan tarkka. Me keliaakikot olemme tarkkoja sairautemme
vuoksi, emme nirsouttamme. Joka kerta on varmistettava, että tuote ei missään
tapauksessa sisällä gluteenia eikä ole ollut kosketuksessa gluteenia sisältävän
tuotteen kanssa. Monelle keliaakikoille jo pienen määrän
syöminen voi aiheuttaa oireita. Uusia gluteenittomia tuotteita tulee koko ajan
kauppojen hyllyille, joten valinnanvaraa on. Gluteenittomuudesta on tullut
jonkinlainen trendi, koska gluteenittomat tuotteet sopivat ja maistuvat myös ”terveille”,
mutta esimerkiksi herkästä vatsasta kärsiville. Kahviloissa ja ravintoloissa on
vielä tekemistä. Läheskään kaikissa paikoissa ei tiedetä mitä gluteenittomuus
tarkoittaa ja varsinkin täällä pitää olla tarkkana. Pienissä kesäkahviloissa
ym. pop-up paikoissa asia on yleensä paremmalla
mallilla ja vaihtoehtoja löytyy.
Nykyään kahvilat eivät ilmeisesti saa leipoa omia gluteenittomia tuotteita ilman erityislupaa ja monessa paikassa on siirrytty valmiisiin pakastetuotteisiin. Yleensä pullat ja leivät kuumennetaan mikrossa kuumiksi, jolloin ne menevät pilalle. Ensin leivonnaiset pehmenevät, jonka jälkeen ne muuttuvat kivikoviksi. Vieläkin kuulee monessa paikassa kommenttia ”Valitettavasti meillä ei ole tällä hetkellä mitään gluteenitonta”. Onneksi raakakakkubuumi leviää, koska raakakakut ovat sekä gluteenittomia että maidottomia, eli ne sopivat yleensä kaikille.
Jos gluteenittomien tuotteiden saatavuuden kanssa on ongelmia, voit tilata tuotteita netistä: Hyvinvoinnin.fi
Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa!
Nykyään kahvilat eivät ilmeisesti saa leipoa omia gluteenittomia tuotteita ilman erityislupaa ja monessa paikassa on siirrytty valmiisiin pakastetuotteisiin. Yleensä pullat ja leivät kuumennetaan mikrossa kuumiksi, jolloin ne menevät pilalle. Ensin leivonnaiset pehmenevät, jonka jälkeen ne muuttuvat kivikoviksi. Vieläkin kuulee monessa paikassa kommenttia ”Valitettavasti meillä ei ole tällä hetkellä mitään gluteenitonta”. Onneksi raakakakkubuumi leviää, koska raakakakut ovat sekä gluteenittomia että maidottomia, eli ne sopivat yleensä kaikille.
Jos gluteenittomien tuotteiden saatavuuden kanssa on ongelmia, voit tilata tuotteita netistä: Hyvinvoinnin.fi
Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa!
Keliakiaviikon
kunniaksi, julkaisen uudestaan suositun suklaakakkureseptin, joka on kirjasta
Hyvällä omallatunnolla (R). Kirjan kaikki annokset on tehty ilman vehnää ja
valkoista sokeria ja reseptit soveltuvat niin ruoka-allergisille,
erikoisruokavaliota noudattaville, painonpudottajille kuin terveellisestä
ruoanvalmistuksesta kiinnostuneille.
Hyvää Keliakiaviikkoa!
Hyvää Keliakiaviikkoa!
Suklaakakku
3 kananmunaa
3 munankeltuaista
100 g kookospalmusokeria (reilu desilitra, mutta vähemmänkin voi käyttää)
50 g tummaa suklaata (70-80 %)
20 g quinoajauhoja (tai tattari- tai hirssijauhoa) n. 1/3 dl
30 g mantelijauhoa (tai kookosjauhoa) n. 1/2 dl
3 kananmunaa
3 munankeltuaista
100 g kookospalmusokeria (reilu desilitra, mutta vähemmänkin voi käyttää)
50 g tummaa suklaata (70-80 %)
20 g quinoajauhoja (tai tattari- tai hirssijauhoa) n. 1/3 dl
30 g mantelijauhoa (tai kookosjauhoa) n. 1/2 dl
Riko kolme munaa kulhoon. Ota toiset
kolme munaa ja erottele niistä keltuaiset ja lisää ne samaan kulhoon. Lisää
palmusokeri kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa
tai mikrossa. Kaada sulanut suklaa munasokerivaahdon joukkoon, samalla
sekoittaen. Sekoita kunnes seos on tasainen. Sekoita quinoajauho ja
mantelijauho keskenään ja kaada jauhoseos suklaamunasokerivaahdon joukkoon.
Käytä siivilää, mikäli jauhot ovat paakkuuntuneet. Sekoita jauhot
varovasti käännellen taikinan joukkoon, jotta taikina jää ilmavaksi.
Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla (halkaisija 20 cm, tai 15 x 25 cm). Leivinpaperin sijasta voit myös voidella vuoan ja jauhottaa sen. Kaada taikina vuokaan ja laita uuniin paistamaan n. 20 minuutin ajaksi. Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se pois paistovuoasta ja koristele tuoreilla tai pakastetuilla marjoilla, pistaasipähkinöillä ja mintunlehdillä. Kakku jää matalaksi, joten koristelu kruunaa kakun. Voit myös leikata kakun valmiiksi sopiviksi annospaloiksi. Yhden kakkupalan kilokalorimäärä on alle 140 kcal.
Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla (halkaisija 20 cm, tai 15 x 25 cm). Leivinpaperin sijasta voit myös voidella vuoan ja jauhottaa sen. Kaada taikina vuokaan ja laita uuniin paistamaan n. 20 minuutin ajaksi. Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se pois paistovuoasta ja koristele tuoreilla tai pakastetuilla marjoilla, pistaasipähkinöillä ja mintunlehdillä. Kakku jää matalaksi, joten koristelu kruunaa kakun. Voit myös leikata kakun valmiiksi sopiviksi annospaloiksi. Yhden kakkupalan kilokalorimäärä on alle 140 kcal.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti