tiistai 2. syyskuuta 2014

Pakko olla sairaan tarkka – Keliakiaviikko vietetään 1.-7.9.2014



Nyt vietetään valtakunnallista Keliakiaviikkoa. Teema on mielestäni osuva – keliaakikkona tiedän, että on pakko olla sairaan tarkka. Me keliaakikot olemme tarkkoja sairautemme vuoksi, emme nirsouttamme. Joka kerta on varmistettava, että tuote ei missään tapauksessa sisällä gluteenia eikä ole ollut kosketuksessa gluteenia sisältävän tuotteen kanssa. Monelle keliaakikoille jo pienen määrän syöminen voi aiheuttaa oireita. Uusia gluteenittomia tuotteita tulee koko ajan kauppojen hyllyille, joten valinnanvaraa on. Gluteenittomuudesta on tullut jonkinlainen trendi, koska gluteenittomat tuotteet sopivat ja maistuvat myös ”terveille”, mutta esimerkiksi herkästä vatsasta kärsiville. Kahviloissa ja ravintoloissa on vielä tekemistä. Läheskään kaikissa paikoissa ei tiedetä mitä gluteenittomuus tarkoittaa ja varsinkin täällä pitää olla tarkkana. Pienissä kesäkahviloissa ym.  pop-up paikoissa asia on yleensä paremmalla mallilla ja vaihtoehtoja löytyy. 

Nykyään kahvilat eivät ilmeisesti
saa leipoa omia gluteenittomia tuotteita ilman erityislupaa ja monessa paikassa on siirrytty valmiisiin pakastetuotteisiin. Yleensä pullat ja leivät kuumennetaan mikrossa kuumiksi, jolloin ne menevät pilalle. Ensin leivonnaiset pehmenevät, jonka jälkeen ne muuttuvat kivikoviksi. Vieläkin kuulee monessa paikassa kommenttia ”Valitettavasti meillä ei ole tällä hetkellä mitään gluteenitonta”. Onneksi raakakakkubuumi leviää, koska raakakakut ovat sekä gluteenittomia että maidottomia, eli ne sopivat yleensä kaikille.
Jos gluteenittomien tuotteiden saatavuuden kanssa on ongelmia, voit tilata tuotteita netistä: Hyvinvoinnin.fi
Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa!

Keliakiaviikon kunniaksi, julkaisen uudestaan suositun suklaakakkureseptin, joka on kirjasta Hyvällä omallatunnolla (R). Kirjan kaikki annokset on tehty ilman vehnää ja valkoista sokeria ja reseptit soveltuvat niin ruoka-allergisille, erikoisruokavaliota noudattaville, painonpudottajille kuin terveellisestä ruoanvalmistuksesta kiinnostuneille.
Hyvää Keliakiaviikkoa!

Suklaakakku
3 kananmunaa
3 munankeltuaista
100 g kookospalmusokeria (reilu desilitra, mutta vähemmänkin voi käyttää)
50 g tummaa suklaata (70-80 %)
20 g quinoajauhoja (tai tattari- tai hirssijauhoa) n. 1/3 dl
30 g mantelijauhoa (tai kookosjauhoa) n. 1/2 dl

Riko kolme munaa kulhoon. Ota toiset kolme munaa ja erottele niistä keltuaiset ja lisää ne samaan kulhoon. Lisää palmusokeri kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kaada sulanut suklaa munasokerivaahdon joukkoon, samalla sekoittaen. Sekoita kunnes seos on tasainen. Sekoita quinoajauho ja mantelijauho keskenään ja kaada jauhoseos suklaamunasokerivaahdon joukkoon.  Käytä siivilää, mikäli jauhot ovat paakkuuntuneet.  Sekoita jauhot varovasti käännellen taikinan joukkoon, jotta taikina jää ilmavaksi.

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla (halkaisija 20 cm, tai 15 x 25 cm). Leivinpaperin sijasta voit myös voidella vuoan ja jauhottaa sen.  Kaada taikina vuokaan ja laita uuniin paistamaan n. 20 minuutin ajaksi.  Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se pois paistovuoasta ja koristele tuoreilla tai pakastetuilla marjoilla, pistaasipähkinöillä ja mintunlehdillä. Kakku jää matalaksi, joten koristelu kruunaa kakun. Voit myös leikata kakun valmiiksi sopiviksi annospaloiksi. Yhden kakkupalan kilokalorimäärä on alle 140 kcal. 





Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...