tiistai 9. joulukuuta 2014

D-vitamiini – ajankohtainen aurinkovitamiiniTaas on se aika vuodesta, kun D-vitamiinin saanti auringosta on melkeinpä mahdotonta, ainakin näillä leveysasteilla. Kannattaa siis turvata D-vitamiinin saanti purkista. Tilasin eilen vahvaa 50 µg D-vitamiinivalmistetta . Jotta kalsium imeytyisi hyvin, tarvitaan D-vitamiinia ja kalsiumilla taas hidastetaan luuston haurastumista ja vähennetään luunmurtumisen vaaraa.


Asiantuntijat kiistelevät siitä, mikä on turvallinen D-vitamiinin raja. Suomessa D-vitamiinin viranomaissuositus on nykyisin 10 µg lähes kaikille muille paitis yli 60-vuotiaille 20 µg päivässä. Euroopan Unioni nosti vuonna 2012 D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan.

Tällä hetkellä on käynnissä viisi suurta D-vitamiinitutkimusta Yhdysvalloissa, Uudessa Seelannissa ja EU:ssa (Suomessa FIND-tutkimus). Tuloksia joudutaan kuitenkin odottamaan vuoteen 2017. Tuloksia odotellessa aion pitää huolen siitä, että saan tarpeeksi D-vitamiinia sekä ravinnosta että purkista. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat mm. kala, margariini ja emmentaljuusto. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavien on kuitenkin oltava varovaisia D-vitamiinivalmisteiden käytössä.


7 faktaa joita et ehkä tiennyt D-vitamiinista:

1. Ruokavalion avulla on lähes mahdotonta saada tarpeellista määrää tarvittavaa D-vitamiinia. Iho pystyy tuottamaan D-vitamiinia itse auringosta, mutta aurinkorasvan suojakerroin estää tuotannon.

2. Tyhjentyneiden D-vitamiinivarastojen täyttäminen kestää useita kuukausia.

3.  D-vitamiini mahdollistaa kalsiumin imeytymisen. Ilman sitä luista tulee hauraita ja heikkoja.

4.  Kala – erityisesti rasvaiset kalat, kuten lohi, tonnikala ja makrilli – on hyvä D-vitamiinin lähde. Noin sadan gramman annoksessa lohta voi olla jopa 200 % päivittäisesti D-vitamiininsuosituksesta. Syö siis kalaa 2-3 kertaa viikossa. Jos olet allerginen kalalle, tarvitset vahvemman D-vitamiinivalmisteen.

5. D-vitamiini auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta.

6. D-vitamiinilla on monia luuston ulkopuolisia vaikutuksia, joiden avulla se ehkäisee ja jarruttaa useita akuutteja ja kroonisia sairauksia, kuten astmaa, diabetesta, MS-tautia, reumaa ja sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää.

7. D-vitamiini vahvistaa hampaita ja vähentää iensairauksia.
Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaisista miehistä 43 prosenttia ja naisista 64 prosenttia käytti jotakin ravintolisää vuonna 2013. D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia.
D-vitamiinia ja muita hyvinvointituotteita voit tilata kätevästi verkosta osoitteessa Hyvinvoinnin.fi.
Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...