Pähkinät
mainitaan nykyään ravintosuosituksissa ja kourallinen pähkinöitä päivässä pidentää
tutkimusten mukaan elinikää.
On monta hyvää syytä syödä pähkinöitä: Ne ovat vähähiilihydraattisia ja niiden glykeeminen indeksi (GI) on alhainen, mikä tarkoittaa sitä, että pähkinät eivät aiheuta piikkejä verensokeriin. Pähkinät sisältävät runsaasti kuituja ja proteiinia ja ne pitävät meidät kylläisenä. Pähkinät ovat myös oiva pehmeän rasvan lähde ja lisäksi ne sisältävät vitamiineja ja mineraaleja, mm. B- ja E-vitamiinia, magnesiumia, sinkkiä, kuparia ja seleeniä. Pähkinät ovat hyvin energiarikkaita ja kalorimäärä per 100 grammaa on noin 600. Pieni kourallinen päivässä riittää hyvin ja joidenkin pähkinöiden osalta pari pähkinää päivässä on suositeltava annos.
On monta hyvää syytä syödä pähkinöitä: Ne ovat vähähiilihydraattisia ja niiden glykeeminen indeksi (GI) on alhainen, mikä tarkoittaa sitä, että pähkinät eivät aiheuta piikkejä verensokeriin. Pähkinät sisältävät runsaasti kuituja ja proteiinia ja ne pitävät meidät kylläisenä. Pähkinät ovat myös oiva pehmeän rasvan lähde ja lisäksi ne sisältävät vitamiineja ja mineraaleja, mm. B- ja E-vitamiinia, magnesiumia, sinkkiä, kuparia ja seleeniä. Pähkinät ovat hyvin energiarikkaita ja kalorimäärä per 100 grammaa on noin 600. Pieni kourallinen päivässä riittää hyvin ja joidenkin pähkinöiden osalta pari pähkinää päivässä on suositeltava annos.
Parapähkinät sisältävät paljon seleeniä, eli jopa 2500 kertaa enemmän seleeniä kuin muut
pähkinät. Seleeniä tarvitaan suojaamaan soluja joka puolestaan vähentää
syöpäriskiä. Seleeniä tarvitaan myös kilpirauhasen
normaaliin toimintaan. Jo kaksi parapähkinää sisältää tarvittavan päiväannoksen
seleeniä. Liika seleeni voi aiheuttaa iho-ongelmia ja ruoansulatuskanavan
häiriöitä
Cashewpähkinät sisältävät
paljon rautaa. Rauta auttaa elimistöä kuljettamaan happea,
joten raudanpuute johtaa väsymykseen ja heikentyneeseen keskittymiskykyyn.
Lisäksi cashewpähkinät sisältävät mm. sinkkiä, seleeniä, magnesiumia, kaliumia,
mangaania ja rautaa sekä runsaasti antioksidantteja.
Mantelien säännöllinen syönti osana terveellistä
ruokavaliota laskee huonoa LDL- kolesterolia sekä voi auttaa laskemaan
verenpainetta. Manteleissa on myös paljon magnesiumia, joka auttaa myös
kontrolloimaan verensokeria.
Pähkinät ovat
parhaimmillaan sellaisenaan. Käytän niitä myös myslissä sekä raakapuurossa ja
smoothiessa. Lisään niitä myös rahka-jogurttivälipalaan, jossa käytän lisäksi omenaa
tai päärynää sekä kanelia. Luomupähkinöitä ja muita luomu- ja
hyvinvointituotteita voit tilata netistä tämän linkin kautta: Luomutalli.fi
![]() |
Luomupähkinät ovat parhaimmillaan sellaisenaan. |
![]() |
Pari parapähkinää riittää turvaaman päivän seleeniannoksen. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti