keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Lime raakakakku



Taas herkullinen resepti Outi Rinteen kirjasta Mielekkäät eväät. Limekakun resepti löytyy Kirkkaat mietteet ja sukkela muisti –otsikon alta ja kyse on raakakakusta. Kakku valmistuu ilman uunia jolloin ravintoaineet säilyvät hyvin. 


Limepiiras
Pohja:
2,5 dl kookoshiutaleita
2 dl kaakaonibsejä
2 rkl kookossokeria
12 taatelia
jauhettua luonnon vaniljaa (n. 1 tl)
ripaus suolaa

Täyte:
3 pehmeää avokadoa
1 luomulimen raastettu kuori ja mehu
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
veitsenkärjellinen suolaa
1 tl luonnonvaniljaa
1-1,5 dl juoksevaa hunajaa (käytin agavesiirappia)
2 rkl neitsytkookosöljyä (käytin maapähkinävoita)
2 tl psylliumjauhetta

Pohja: ajaa pohjaa varte monitoimikoneessa kaakaonibsit, kookossokeri ja –hiutaleet hienojakoiseksi rouheeksi. Lisää kivettömät taatelit ja loput ainekset. Käytä konetta niin kauan, että saat tahmeaa taikinaa. Painele irtopohjavuoan pohjalle tai korkeareunaiseen piirasvuokaan. Lisäsin muutaman tipan kylmää vettä, joka helpotti taikinan levittämistä.

Täyte: Halkaise avokadot ja poista kivi. Laita kaikki täytteen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita kuohkeaksi. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa. Kaada täyte pohjataikinan päälle ja anna jähmettyä parin tunnin aikana (tai yön yli) jääkaapissa.

Raakakakun leipominen on varsin helppoa eikä vie paljon aikaa. Tähän kakkuun meni ehkä 20 minuuttia. Raakakakku on varsin terveellistä ja se sopii lähes kaikille, koska kakut ovat gluteenittomia, maidottomia ja vegaaneille sopivia.  Jotkut kakut sisältävät pähkinöitä ja ovat varsin tuhteja. Pieni pala riittää. Kypsentämättömässä ruoassa säilyvät ne ravintoaineet ja vitamiinit, jotka kuumuus kypsennettäessä saattaa tuhota.

Hyvä tehosekoitin on raakakakun valmistuksessa tärkeä apuväline. Kannattaa hankkia kotiin tavallisimmat raaka-aineet kuten valkosokerin tilalle käytettävä kookospalmusokeri ja agavesiirappi tai juokseva hunaja. Voin tilalle voi käyttää kookosöljyä ja psylliumjauhe lisää kuohkeutta gluteenittomiin leivonnaisiin. Taaleleita tai manteleita voi käyttää kakun pohjassa. Muita usein käytettyjä raaka-aineita: luonnon vanilja, kaakaojauhe tai kaakaonibsit ja kookoshiutaleet. Jos omasta kaupasta ei löydy kaikkia tarvikkeita, voi tilata ne kätevästi verkkokaupasta. Tilasin eilen erän superfoodeja netistä, osa hyvin edulliseen kesähintaan. Toimitus on supernopea ja toimitusmaksu tällä hetkellä vain 2 euroa (nouto R-Kioskista). Hyvinvoinnin.fi .Suomen suurin terveystuotteiden verkkokauppa!

Käytin täytteessä maapähkinävoita, josta ruskea väri.

Varastoon kannattaa hankkia tavallisimmat raakakakun
aineikset. Raakakakun himo voi iskeä milloin tahansa...

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...