Puolukka on
kotimainen supermarja, jolla on monia terveysvaikutuksia. Puolukan syönti
edistää mm. stressinsietokykyä, maksan ja sapen toimintaa ja vahvistaa
verisuonia. Runsaan marjojen syömisen tiedetään myös vaikuttavan suotuisasti
kolesteroliarvoihin ja verensokeriin. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka
voisi ehkäistä tulehduksia, sydän- ja verisuonitauteja sekä allergioita ja jopa
syöpää.
Lisäksi sen on
todettu tasapainottavan estrogeenitasoja, parantavan ruuansulatusvaivoja ja
auttavan painonhallinnassa. Puolukka pitää meidät nuorekkaampana pidempään,
sillä marjan sisältämät antioksidantit suojaavat ikääntyviä soluja. Sekä
puolukka että karpalo on todettu torjuvan myös virtsatietulehduksia. Puolukan
fenolit ja ellagihappo tekevät hyvää suoliston bakteerikannalle, ja hyvinvoivat
suolistobakteerit taas parantavat vastustuskykyä.
Eli puolukat
pakkaseen, vielä niitä saa sekä metsästä että toreilta. Älä lisää liikaa
sokeria. Sokeria ei välttämättä tarvita ollenkaan. Voit käyttää hunajaa tai
agavesiirappia makeutusaineena tai tottua puolukan kirpeään makuun. Puolukasta
tulee hyviä smoothieja ja rahkoja, puolukkasurvos sopii taas kaaliruokien
kanssa. Marjoja voi käyttää sellaisenaan
puuron kanssa. Puolukoita pitäisi syödä päivittäin pari desilitraa.
Pakastaminen tai keittäminen eivät tuhoa merkittävästi puolukan hyödyllisiä
yhdisteitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti