Reseptit


Kaikki reseptit ovat gluteenittomia. Tässä osa blogissani julkaistuista resepteistä.




Virkistävä kesäjuoma
Valmiissa mehuissa on usein turhan paljon sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita, mutta mehun voi tehdä helposti itse esimerkiksi vesimelonista ja marjoista. Tästä tulee noin litra mehua.


1/2 vesimeloni
1/2 litraa marjoja maun mukaan, vadelmia, mansikoita,  mustikoita, mustaherukoita tms. 2  limehedelmän mehu
1-2 tl hunajaa tai agavesiirappia maun mukaan. Maista ensin!
kivennäisvettä noin 4 dl


Leikkaa meloni paloiksi ja sekoita marjojen kanssa teho- tai sauvasekoittimella. Lisää limemehu, hunaja ja sekoita nopeasti. Kaada kannuun, lisää jääpaloja, kivennäisvettä, limeviipaleita ja tarjoile kylmänä. 





Mustaherukka-lime juustokakku

Tämä juustokakku on gluteeniton ja maidoton ja valmistettu ilman kananmunaa, hiivaa, liivatetta ja uunia.



Pohja:
10-12 palaa kastanjanäkkileipää
1  dl sokeritonta maapähkinälevitettä
1/4 tl suolaa
2 tl kanelia
1 rkl hunajaa     


Täyte:
5 dl vaniljanmakuista Mild & Creamy
2 dl mustaherukoita
1 limen mehu
2 rkl kookosrasvaa
juoksevaa hunajaa tai agavesiirappia tarvittaessa


Laita näkkileipäpalat kestävään pakastepussiin ja murskaa ne nuijalla tai käsin hienoksi muruksi ja kaada kulhoon. Lisää pehmeä maapähkinälevite, juokseva hunaja, suola, ja kaneli. Sekoita kunnes sinulla on pehmeä murutaikina. Jos taikina on liian kova, lisää vähän kuumaa vettä.  Käytä vuokaa, jossa on irrotettavat reunat. Laita leivinpaperi vuoan pohjalle ja painele ruokalusikan avulla murutaikina tiukasti peittämään koko pohjan. Siirrä vuoka jääkaappiin tekeytymään.
Lämmitä kookosrasva nopeasti mikrossa tai vesihauteesta jos se on kovaa.  Sekoita täytteen ainekset keskenään sauva- tai tehosekoittimella ja levitä seos pohjan päälle. Tasoita pinta tarvittaessa. Laita jääkaappiin yön yli tai pakastimen 1-2 tunniksi. Ota kakku huoneenlämpöön 10-15 minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle huolellisesti pestyn limen raastettua kuorta ja marjoja ja hedelmiä maun mukaan.
Tämän kakun pohja on mielestäni aidon juustokakun makuinen ja näköinen.




Terveellinen mustikka-juustokakku
Tänään tavoitteena oli tehdä mahdollisimman terveellinen, mutta kuitenkin maukas juustokakku. Pohjaa varten päätin kokeilla gluteenitonta näkkileipää, koska digestivekekseissä on paljon kovaa rasvaa. Olen kuullut, että hapankorpuista tulee myös hyvä juustokakkupohja, mutta valitettavasti vastaavaa tuotetta ei löydy gluteenittomana. 


1 vuoallinen, 12 palaa   
Pohja:
8 palaa gluteenitonta näkkäriä (voit myös käyttää ruisnäkkileipää tai hapankorppuja jos pystyt syömään gluteenia).
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
2 purkkia Piltti sokeritonta persikka-banaanisosetta á 125 g
1 rkl kookospalmujauhoja
1 rkl karppisokeria tai steviaa. Molemmissa on 0 kaloria.


Täyte:
1 prk Philadelphia Lightia 12% tai Extra Lightia 5%
400g rasvatonta maitorahkaa
2 rkl karppisokeria (tai steviaa)
1 tl vaniljajauhetta
1 dl sulautettuja mustikoita
Koristeluun mustikoita

Laita näkkäripalat pari kappaletta kerrallaan kestävään pakastepussiin ja murskaa ne nuijalla tai käsin hienoksi muruksi. Lisää suola, kookospalmujauhot, karppisokeri, hedelmäsose ja kaneli. Vaivaa ja puristele käsin murutaikinasta tahmeaa, tasaista mössöä. Käytä vuokaa, jossa on irrotettavat reunat. Laita leivinpaperi vuoan pohjalle ja painele murutaikina tiukasti peittämään koko pohjan. Siirrä vuoka jääkaappiin tekeytymään. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä seos pohjan päälle. Tasoita pinta tarvittaessa. Laita jääkaappiin yön yli tai pakastimen 1-2 tunniksi. Ota kakku huoneenlämpöön 10-15 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele ripottelemalla kanelia ja tuoreita marjoja päälle.
.



Frozen Banana-Peanut Butter

Tästä reseptistä löytyy erilaisia versioita ja jokainen voi muuttaa koostumusta oman maun mukaan. Maapähkinä, joka muuten ei ole pähkinä vaan kuuluu hernekasveihin, ei sisällä lainkaan transrasvaa ja kovien rasvojen määrä on n. 10 %.             

Jäätelöön tarvitaan ainoastaan banaaneja ja maapähkinävoita.
2 kypsää banaania
2 rkl maapähkinävoita tai sokeritonta maapähkinälevitettä

Kuori banaanit ja leikkaa paloiksi ilmatiiviiseen rasiaan ja laita pakastimeen 1-2 tunniksi. Laita banaanipalat ja maapähkinävoi tehosekoittimeen ja sekoita pehmeäksi massaksi. Tarjoile, tämä annos riittää hyvin kahdelle.
 




Kevyt rahkakakku
Kokeilin kevyempää versiota rahkaunelmakakusta.  Korvasin valkoisen sokerin stevia-sokerilla ja karppisokerilla ja vaniljasokerin tilalla käytin vaniljajauhetta. Lopputulos oli raikas.

Pohja:
150 g voita tai margariinia (käytin noin 50 g voita ja n. 1,5 juoksevaa margariinia)
1 dl stevia-sokeria
1 muna
2 dl gluteenitonta jauheseosta
1 tl leivinjauhetta 


 Täyte:
1 tlk rasvatonta maitorahkaa
1 tlk ranskankermaa (18 %)
½ dl karppisokeria
2 munaa
1 rkl vaniljasokeria tai aitoa vaniljajauhetta
2 rkl perunajauhoja
1/2 sitruunan kuori raastettuna
1/2 sitruunan mehu
1,5 dl kotimaisia luomumarjoja



Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Jos otat rasvan jääkaapista 30 minuuttia ennen kuin aloitat leipomisen, vatkaaminen helpottuu. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.  Aloita levittäminen keskeltä ja painele taikina kevyesti ruokalusikalla. Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Kypsennä kakkua 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat irronneet vuoasta.  Levitä marjat kakun päälle ja nauti.






Kukkakaalipohjainen pizza ilman jauhoja

Ainekset:

1 kukkakaali tai pakastettua kukkakaalia (450 g pussi) 
2,5 dl raastettua vähärasvaista mozzarellajuustoa
2 kananmunaa
0,5 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa tai pizzamaustetta


Pese ja kuivaa kukkakaali ja pilko se pieniksi paloiksi.  Voit myös käyttää pakastettua kukkakaalia, jota on helpompi hienontaa. Lisää kukkakaalin palaset vähän kerrallaan tehosekoittimeen ja hienonna varovasti pieniksi palasiksi. Tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä. Kun kukkakaali on hieman jäähtynyt, tulisi palasista puristaa ylimääräinen vesi talouspaperilla. Kun käyttää pakastettuja ja vielä jäisiä kukkakaalipaloja, tätä vaihetta ei tarvita.
Voit myös keittää kukkakaalin pehmeäksi ennen käsittelyä.

Sekoita kulhossa raastettu juusto, basilika, oregano ja kananmunat ja lisää kukkakaalin palaset joukkoon ja sekoita. Levitä uunipellille leivinpaperia ja muotoile taikinasta yksi iso tai pari pientä pizzapohjaa öljytyn leivinpaperin päälle. Lisää pizzapohjalle tomaattikastiketta tai tomaattimurskaa ja haluamasi täytteet ja juustoraastetta ja paista uunissa 220 asteessa 18-20 minuuttia tai kunnes pizzan pinta on sopivan värinen. Tällä kertaa käytin täytteenä tonnikalaa, katkarapuja ja rucolaa.



Timjaminmakuinen avokadorahka

Tämä raikas rahka voidaan käyttää levitteenä tai lisukkeena kalan tai kanan kanssa.  Avokado sisältää hyvää rasvaa ja proteiinia on hyvä syödä joka aterialla. Proteiini pitää nälän poissa ja toimii lihasten rakennusaineena.

2 avokadoa      
1 dl rahkaa
1/2 sitruunan mehu
1 tl kuivattua timjamia tai 1-2 tuoretta hienonnettua timjamia
1/2 suolaa
vähän sitruunapippuria





Curryn tuoksuinen riisi-katkarapusalaatti

Tämän reseptin olen saanut hyvältä ystävältäni, joka tarjosi usein tätä herkullista ja curryn tuoksuista katkarapusalaattia iltapalana. En tiedä onko salaatti edes oikea nimi tälle ruokalajille, joka maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Kokeilin viimeksi quinoa riisin sijaan, mutta mielestäni curry sopii paremmin tumman tai valkoisen riisin kanssa.

2 dl tummaa tai valkoista riisiä tai quinoa      
4 dl vettä
200 g pakastekatkarapuja
1 pussi pakasteherneitä
2 rkl curryä
1 ruukku tuoretta tilliä
1 rkl voita tai öljyä

Keitä riisi tai quinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada katkaravut ja herneet tarjoilukulhoon ja lisää curry, tillisilppu ja voi. Lisää lämmin kypsynyt riisi tai quinoa ja sekoita. Jos haluat voit lämmittää salaattia mikrossa ennen tarjoilua. Katkaravut, voi ja herneet sulavat nopeasti lämpimän riisin seassa ja curryn ja tillin tuoksu täyttää pian keittiön.





Mustikka-kaura-kookospaistos
Tämä on helppo ja varsin terveellinen jälkiruoka, joka sisältää ravintorikkaita mustikoita ja kaurahiutaleita muttei yhtään valkoista sokeria. Kauran betaglukaani vähentää haitallisen LDL-kolesterolin määrää ja supermarja mustikka sisältää mm. mikro- ja makrokivennäisaineita ja runsaasti vitamiineja. Voit mustikoiden tilalla käyttää muita marjoja, omenoita tai raparperia.

3 dl mustikoita
2 dl sydänmerkittyä ruokaöljyä (tai 75 g margariinia tai voita)  
2 dl luomukaurahiutaleita
1/2 dl kookosjauhoja
2 rkl karppisokeria

Laita mustikat voideltuun uunivuokaan.  Nypi kaurahiutaleet, kookosjauhot, rasva ja karppisokeri muruiksi ja levitä marjojen päälle. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Kastikkeena voit käyttää esimerkiksi luonnonjogurttia, johon on sekoitettu hieman aitoa vaniljajauhetta ja kanelia.




Tuorepuuro

Tuorepuuroa ei keitetä, vaan se valmistuu kätevästi yön aikana.  Hiutaleet tai leseet ja muut ainekset voidaan laittaa jo illalla nesteeseen, kuten piimään tai jogurttiin, turpoamaan. Tuorepuuro on kätevä vaihtoehto myös silloin, kun ei ole mahdollisuutta kuumentaa tai keittää puuroa, esimerkiksi retkellä tai mökillä. Puuron reseptiä voi vaihdella maun mukaan.



1 dl Myllyn Paras Pikakaura + Kuituhiutaleita    
1 dl rasvatonta luonnonjogurttia
1 dl mantelijuomaa
1/2 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl hunajaa (tai agaavesiirappia)
1,5 dl mustaherukoita
kanelia


Sekoita kaikki aineet keskenään paitsi marjat ja kaneli illalla tai vähintään tuntia ennen tarjoilua ja nosta jääkaappiin turpoamaan.  Lisää marjat ja kaneli ja sekoita ja nauti.




Hunajainen bataattivuoka

Tämä on helppo vuoka, joka sopii esimerkiksi broilerin lisukkeeksi.
1 iso bataatti
1/2 dl ruokaöljyä esim. rypsi-, seesami- tai oliiviöljyä  3 rkl agaavesiirappia tai juoksevaa hunajaa
3 tl muskottipähkinää
pippuria
suolaa maun mukaan

Sekoita ruokaöljy, siirappi ja mausteet keskenään kulhossa. Pese bataatti juuresharjalla ja leikkaa se n. 1/2-1 cm viipaleisiin ja lisää kulhoon ja sekoita kunnolla. Lado bataattiviipaleet voideltuun uunivuokaan, kaada loput öljy-mausteseoksesta päälle ja paista 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Sekoittele bataatteja välillä.
 





Rapea kauracrunchy
Kauracruncy toimii omatekoisena myslinä tai välipalana tai jopa jälkiruokana jogurtin, rahkan ja/tai marjojen ja hedelmien kanssa.

2-4 annosta
10 g margariinia tai voita (käytin sydänmerkittyä ruokaöljyä) 
1/2 dl (50 g) hunajaa (käytin agaavesiirappia)
2 dl Myllyn Paras Pikakauta + Kuitu hiutaleita
1 tl kanelia


Sulata rasva ja hunaja paistinpannulla liedellä. Lisää pannulle hiutaleet ja anna seoksen paahtua miedohkolla lämmöllä koko ajan sekoittaen n. 5 min. Anna jäähtyä.



Helpot uunijuurikset
Tämä on kausiruokaa parhaimmillaan, joka sopii lisukkeeksi tai sellaisenaan syysillan kevyeksi iltapalaksi. 4-5 porkkanaa       
2 bataattia
1/2 lanttu (keskikokoinen)
Voidaan käyttää myös punajuuria, palsternakkaa, sipuleita.  

0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl ruokosokerisiirappia tai juoksevaa hunajaa
tuoretta rosmariinia tai timjamia tai 2-3 tl kuivattuja yrttejä 


Kuori juurekset ja leikkaa ne paloiksi. Laita ne astiaan, kaada päälle öljy ja mausteet sekä yritit ja sekoita. Lado kasvikset voideltuun uunivuokaan tai pellille. Kypsennä 175-asteessa noin 50-60 minuuttia. Kun juurekset ovat saaneet väriä, peitä vuoka kuivumisen estämiseksi foliolla.



Pehmeä myskikurpitsakeitto           

1kg myskikurpitsaa
vettä
kasvis- tai kanaliemikuutio
2 dl ranskankermaa
muskottipähkinää
cayennepippuria
loraus sitruunanmakuista neitsytoliiviöljyä


Kuori kurpitsa, halkaise ja koverra siemenet pois.  Kuoriminen onnistuu hyvin vihannesveitsellä, kun ensin halkaisee kurpitsan kahtia.  Lisää liemikuutio kiehuvaan veteen ja kaada kurpitsapalat kattilaan ja keitä puolisen tuntia, kunnes kurpitsa on pehmennyt.  Kaada keitinvesi toiseen astiaan ja soseuta kurpitsa sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää loput aineet ja tarvittaessa keitinvettä löystyttämään keittoa. Keitto ei tarvinnut minun makuuni suolaa, koska sitä on liemikuutiossa. Tarjoile paahdettujen kurpitsasiementen tai pähkinöiden kanssa.


Kukkakaalikeitto aurajuustolla
700 g kukkakaalia (keskisuuri)
(1 sipuli)
5 dl kana- tai kasvislientä
100 g sinihomejuustoa
1 dl ruokakermaa (5-10 % rasvaa)
mustapippuria
tuoretta basilikaa


Ohje:
Paloittele kaali. Jos käytät sipulia, kuori ja hienonna sipuli. Keitä kaali ja sipuli kypsäksi liemessä (10–15 minuuttia). Soseuta keitto sauvasekoittimella, puruntuntumaa saa jäädä. Lisää kerma ja murennettu sinihomejuusto, pippuri ja mahdollisesti suola ja tarkista maku. Jätin oman keittoni sosemaiseksi, mutta kermaa ja kasvislientä voi lisätä, jos haluaa nestemäisen keiton. Ripottele pinnalle tuoreita basilikan lehtiä.
 



Suklaakakku
3 kananmunaa  
3 munankeltuaista
100 g kookospalmusokeria
(reilu desilitra, mutta vähemmänkin voi käyttää)
50 g tummaa suklaata (70-80 %)
20 g quinoajauhoja (tai tattari- tai hirssijauhoa) n. 1/3 dl
30 g mantelijauhoa (tai kookosjauhoa) n. 1/2 dl




Riko kolme munaa kulhoon. Ota toiset kolme munaa ja erottele niistä keltuaiset ja lisää ne samaan kulhoon. Lisää palmusokeri kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kaada sulanut suklaa munasokerivaahdon joukkoon, samalla sekoittaen. Sekoita kunnes seos on tasainen. Sekoita quinoajauho ja mantelijauho keskenään ja kaada jauhoseos suklaamunasokerivaahdon joukkoon.  Käytä siivilää, mikäli jauhot ovat paakkuuntuneet.  Sekoita jauhot varovasti käännellen taikinan joukkoon, jotta taikina jää ilmavaksi.

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla (halkaisija 20 cm, tai 15 x 25 cm). Leivinpaperin sijasta voit myös voidella vuoan ja jauhottaa sen.  Kaada taikina vuokaan ja laita uuniin paistamaan n. 20 minuutin ajaksi.  Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se pois paistovuoasta ja koristele tuoreilla tai pakastetuilla marjoilla, pistaasipähkinöillä ja mintunlehdillä. Kakku jää matalaksi, joten koristelu kruunaa kakun. Voit myös leikata kakun valmiiksi sopiviksi annospaloiksi.

Annoksen kilokalorimäärä on alle 140 kcal. Resepti on kirjasta HyvälläOmallatunnolla.
 



Punajuuri-omenakeitto
600 g (n. 3 kpl) tuoretta punajuurta  
1 iso porkkana
2 vihreää omenaa
2 rkl rypsiöljyä
1 l vettä
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua tai tuoretta timjamia
100g maustettua kevyttuorejuustoa


Alkuperäiseen reseptiin kuuluivat myös 1 sipuli ja 2 valkosipulinkynttä, mutta koska en tykkää sipulista, jätin ne pois.

Kuori ja pilko punajuuret, porkkana, omenat. (ja sipuli. Viipaloi valkosipulinkynnet.) Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasvikset kevyesti. Lisää vesi, suola, pippuri ja timjami.  Jos käytät tuoretta timjamia, leikkaa se hyvin pieneksi silpuksi, mutta keittoon saattaa jäädä kovia tikkuja. Keitä miedolla lämmöllä n. 45 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat pehmenneet. Lisää tuorejuusto ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.



Nauriscarpaccio, 4 annosta
2 valkoista kevätnaurista
2 rkl sitruunaöljyä
1 tl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa
ripaus maustepippuria
ripaus sokeria
2 rkl silputtua lehtipersiljaa


Kuori nauriit ja leikkaa ne vihannesleikkurilla, juustohöylällä tai raastimen viipalointiterällä paperinohuiksi viipaleiksi. Sekoita muut ainekset ja kaada naurisviipaleet liemeen. Nostele viipaleita, jotta ne maustuvat. Lado viipaleet tarjoiluvadille kauniiksi asetelmaksi ja pirskota päälle maustelientä.



Risotto
4hengelle
3 dl risottoriisiä
5 dl vettä
1-2 dl valkoviiniä
1 liemikuutio (kana tai kasvis)
voita
suolaa
mustapippuri
sieniä tai pinaattia
yrttejä, tuoretta basilikaa, persiljaa tms. koristeluun 

Kuumenna vesi, jossa on liemikuutio. Kuullota toisessa kattilassa riisi voissa, koko ajan hämmentäen kunnes se alkaa muuttua hiukan kuultavaksi.  Riisi ei saa saada väriä. Lisää joukkoon viini ja hämmennä koko ajan. Olen joskus käyttänyt kaupan alkoholitonta valkoviiniä, ja se toimii. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää kuumaa lientä vähän kerrallaan ja ripaus suolaa. Keitä aika miedolla lämpötilalla. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta silti vielä pureskeltaessa napakkaa. Hyvän risoton tulisi olla hieman ”kermainen”.  Tarkista suolan ja pippurin maku. Nosta kattila liedeltä. Lisää joukkoon parmesaani. Sekoita varovasti, ripottele päälle hieman parmesaania ja tarjoa lämpimänä.



Pasha

250 g             maitorahkaa
100 g             pehmeää voita
1                    keltuainen
1 dl                sokeria
2 dl                kuohukermaa
3 tl                 vaniljasokeria
1 rkl               sitruunamehua
2 rkl               rouhittua mantelia
1 rkl               korintteja tai rusinoita
2 rkl               sukaattia      


Ohjeesta tulee yksi pieni pasha. Liota pashamuottia noin tunnin ajan. Kiehauta sideharso. Jäähdytä se kylmässä vedessä ja kierrä kuivaksi. Vuoraa pashamuotti tai kahvinsuodatin sideharsolla.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri. Lisää joukkoon mausteet, rahka, keltuainen ja kermavaahto sekä maustavat ainekset. Aseta pashamuotti kulhoon. Lusikoi massa sideharsolla vuorattuun muottiin. Peitä pasha harson reunoilla ja pane kulho pashoineen jääkaappiin. Anna pashan valua seuraavaan päivään. Kumoa pasha vadille. Irrota sideharso ja korista pasha esimerkiksi säilykehedelmillä. Alkuperäinen resepti: Kotiliesi.


Marjainen rahkaunelma

Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 dl gluteenitonta jauheseosta
1 tl leivinjauhetta



Täyte:
1 tlk maitorahkaa
1 tlk ranskankermaa
½ dl sokeria
2 munaa
1 rkl vaniliinisokeria
2 rkl perunajauhoja
1,5 dl kotimaisia luomumarjoja

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi.  os otat rasvan jääkaapista 30 minuuttia ennen kuin aloitat leipomisen, vatkaaminen helpottuu. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.  Aloita levittäminen keskeltä ja painele taikina kevyesti ruokalusikalla.
Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Kypsennä torttua 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat irronneet vuoasta.  Levitä marjat kakun päälle ja nauti.

Savumuikkurulla
Taikina
150 gr pinaattia
(1 sipuli)
2 munaa
5 dl maitoa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
2,5 dl gluteenitonta jauheseosta   
50 gr voisulaa


Täyte
1 prk savumuikkuja
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
1 prk raejuustoa
1,5 tl sitruunapippuria
1,5 tl paprikajauhetta
(1-2 valkosipulin kynttä)
1 dl tilliä
sitruunamehua
Hauduta pinaatti (ja sipuli) pienessä voimäärässä. Yhdistä munat ja maito, lisää muut aineet. Kaada seos uunipellille pannukakun tapaan ja paista 30 min 200 asteessa. Yhdistä täyteaineet ja levitä jäähtyneelle pohjalle. Kääri rullalle voipaperin avulla ja lämmitä mikrossa vähän ennen tarjoilua.





Suklainen kääretorttu (gluteeniton ja maidoton)
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl Ohrakasta
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 1/2 dl soijakermaa
vaniljasokeria maun mukaan
omenahilloa
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne siivilän läpi kevyesti sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Kypsennä 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa kypsä levy sokeroidun leivinpaperin päälle.
Täyte: Vatkaa soijakerma vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon vaniljasokeri. Levitä täyte jäähtyneelle torttulevylle ja rullaa torttu. Laita torttu hetkeksi jääkaappiin ennen kuin leikkaat siitä viipaleita.


  
Taivallinen suklaamoussekakku
Tämä kakku on gluteeniton, laktoositon ja maidoton.

Suklaamoussekakku valmistuu nopeasti ja kakusta riittää monelle.  

300 taloussuklaata (60-70 % kaakaopitoisuus)
6 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset erotellaan
4 rkl hedelmäsokeria
½ dl kylmää kahvia
1 dl saksanpähkinä- tai pekaanipähkinärouhetta

Voitele irtopohjavuoka tai tasapohjainen kakkuvuoka. Sulata suklaa miedolla lämmöllä kattilassa liedellä tai mikrouunin sulatusteholla ja anna jäähtyä. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset ja suklaa, lisää sokeri, kahvi ja pähkinärouhe. Sekoita valkuaisvaahto taikinaan lastalla nostellen.  Kaada taikina vuokaan, pane uuniin ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kakku saa jäädä vähän pehmeäksi.  Siivilöi tomusokeri kakun pinnalle tai koristele marjoilla. Tarjoa kermavaahdon tai pehmeän vaniljajäätelön ja marjojen kanssa. Kakku on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä.


Mustikkamuffinit
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl voisulaa
3 tl kardemummaa
3-4 tl leivinjauhetta
5 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
5-6 dl mustikoita


Sekoita kananmuna ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon kerma ja voisula. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää ne taikinaan yhdessä mustikoiden kanssa. Jaa taikina paperivuokiin ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.



Mariannetorttu

Pohja:
3 valkuaista
2 dl sokeria
1 dl mantelirouhetta
Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl sokeria
1 pss Marianne-rouhetta

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vähän kerrallaan sokeri samalla koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi mantelirouhe. Nostele taikina halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Paista torttupohjaa 120 asteisessa uunissa noin kahden tunnin ajan. Jäähdytä.

Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi ja mausta se kaakaolla, sokerilla ja Marianne-rouheella. Levitä seos jäähtyneen torttupohjan päälle. Anna tortun maustua jääkaapissa 1-2 tuntia ennen tarjoamista.
Voit käyttää pohjana myös valmista marenkilevyä. Tarkista ainesosaluettelosta, ettei marenkilevyyn ole käytetty gluteenia sisältäviä ainesosia.
Resepti: Keliakialiitto.fi

Nopea gluteeniton marjapiirakka
Pohja:
100 g margariinia
2 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Täyte:
200 g pakastemarjoja

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Yhdistä pohjan ainekset sekoittaen. Älä vatkaa!
Kaada taikina uunivuokaan ja levitä marjat pinnalle. Paista 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes piirakka "irtoaa" vuoasta. Tarjoa esim. jäätelön tai rahkakerman kanssa.




Gluteenittomat blinit 
3 dl turkkilaista tai bulgarialaista jogurttia tai kermaviiliä 
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri.  Anna taikinan kohota vähintään pari tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista pannulla voissa paksuhkoja kullanruskeita blinejä.  Peitä paistetut blinit foliolla, jotta ne pysyvät lämpiminä ja tarjoile esim. smetanan, raejuuston, mädin, suolakurkun ja punasipulisilpun kanssa.  Jos haluat makeampia vaihtoehtoja testaa esim. omenachutney, raparperihilloa tai juoksevaa hunajaa. Parhaan maun saat käyttämällä runsaasti voita, voit käyttää voisulaa myös paistamiseen.  Blinit tulisi paistaa miedolla lämmöllä, jotta ne saavat rapean pinnan. Niitä voi paistaa etukäteen ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua.

 
Gluteenittomat ohukaiset
3 dl  laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa (tai soija- kaura, riisi- tai manterijuomaa)
1 kananmuna
1 1/2 dl  gluteenitonta jauhoseosta
1/2 rkl  öljyä
 suolaa
Taikinaan voi lisätä myös kanelia. Paistamiseen juoksevaa margariinia, voita tai öljyä.

Sekoita vispilällä maito ja muna. Sekoita joukkoon jauhot siivilän läpi. Lisää öljy ja suola. Anna taikinan turvota n. 15 minuuttia. Paista ohukaisia tai pieniä lettuja lettupannulla. Tarjoa suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa, esim. raejuustoa + marjoja, banaania ja rahkaa, tai paistettuja omenalohkoja + kanelia.
Voit myös käyttää jauhojen sijaan raastettua porkkanaa tai pinaattia. Käytä silloin vähemmän nestettä, eli noin 1,5 dl. maitoa riittää.







Avokadosmoothie, neljä annosta
(resepti www.stockmann.com/herkku)

2 kypsää avokadoa
1 banaani
1 kypsä päärynä
1 tl murskattua inkivääriä
1–2  kypsän sitruunan mehu (nestettä ¾ dl)
 Kuori kaikki hedelmät, poista päärynästä kota.    Laita tehosekoittimeen inkiväärin kera ja jauha sileäksi massaksi.   Lisää tarvittaessa tilkka vettä, kookosmaitoa tai tuoremehua.
Vihje: Kokeile myös tuoreen rosmariinin tai basilika kera. Vaihda päärynä ananakseen ja sitruuna limettiin.



Rapusilakat
600 g silakkafileitä
suolaa
valkopippuria
tilliä
3 dl kermaa tai vettä
3 rkl tomaattipyrettä

Laita silakkafileet voipaperilla päällystetylle työpöydälle lihapuoli alaspäin. Ripottele suolaa, valkopippuria ja tillisilppua silakoille. Kääri fileet rullalle niin että nahkapuoli jää sisälle. Lado rullat voideltuun uunivuokaan tiiviisti. Sekoita kerma tai vesi ja tomaattipyre. Kaada seos silakkarullille. Ripottele vielä tillisilppua päälle. Kypsennä 200 asteessa uunissa n.30-40 min. Tarjotaan kuumina tai kylminä. Resepti:  reseptivihko.net



Paahdetut juurekset

Lanttua, porkkanaa, bataattia
rypsiöljyä
hunajaa
timjamia
suolaa
mustapippuria


Pilko juurekset isoiksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita hyvin.
Lisää juurekset uunipellille ja paahda uunissa noin 35 minuuttia 170 asteessa.





Nopea marjasorbetti (gluteeniton, maidoton, laktoositon) 6 annosta
3 dl valmista mustikkakeittoa
1 banaani, 3 dl pakastemarjoja maun mukaan tai 2 pussia pakastesmoothiehedelmiä

Sekoita banaani, jäiset marjat ja keitto tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi. Jaa jäinen sorbetti maljoihin ja tarjoile heti tai säilytä pakastimessa hetken ennen tarjoilua.




Joulusinappi
1,5 dl sinappijauhetta
1,5 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 - 2 kpl kananmunaa
1 tl viinietikkaa
2 rkl konjakkia
Sekoita kaikki aineet (konjakkia lukuun ottamatta) tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna liedellä hitaasti kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Lisää konjakki ja pakkaa kauniiseen purkkiin. Sinappi säilyy jääkaapissa noin kaksi kuukautta.
Alkuperäinen resepti Yhteishyva.fi



 
Kevyt päärynäglögi, 4 annosta
1/2 l päärynämehua
1 kanelitanko
1 vaniljatanko
5 kokonaista mausteneilikkaa
3 dl päärynäsiideriä

Kuumenna päärynämehu kattilassa. Lisää kaneli- ja vaniljatangot sekä neilikat. Keitä 10 minuuttia. Lisää päärynäsiideri ja kuumenna hetkeksi. Poista mausteet ja tarjoile glögi- tai juomalaseista.  Jos käytät juomalaseja, pane lusikka lasiin ennen kaatamista, ettei kuuma juoma riko lasia. Voit halutessasi ripotella hieman muskottipähkinää pinnalle.  Yhdessä annoksessa on noin 70 kcal. 


Punajuuri-sinihomejuustovuoka (gluteeniton)
1 kg keitettyjä punajuuria
170 g sinihomejuustoa
2 dl kuohukermaa tai kevytkermaa tai soijakermaa
mustapippuria
 
Lado punajuuriviipaleet ja murusteltu juusto kerroksittain uunivuokaan. Rouhi väliin mustapippuria, lisää halutessasi myös suolaa. Sinihomejuustossa on paljon suolaa, joten se riittää mielestäni, mutta jos käytät vuohenjuustoa, suola voi olla tarpeen. Kaada päälle kuohukerma ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunti.

Vuoka maistuu sekä lämpimänä että kylmänä lisukkeena.
Tuunausvaihtoehtoja
: Voit lisätä smetanaa, pinjansiemeniä tai hunajaa ja maustaa rakuunalla, meiramilla tai oreganolla. Voit myös käyttää etikkapunajuuria ja pehmentää makua esim. ananasmurskalla.

 
Gluteenittomat suklaakeksit
100 g margariinia 
1 dl fariinisokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1 muna
2 dl jauhoseosta
1/2 tl suolaa
100 g tummaa suklaata tai valmista rouhetta
50 g hasselpähkinöitä (voidaan vaihtaa manteleiksi)

Lämmitä uuni 200 °C:een. Vatkaa margariini, fariinisokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja sekoita hyvin. Lisää jauhoseos ja suola ja sekoita.
Pilko hasselpähkinät ja suklaa karkeaksi rouheeksi. Laita taikinaa nokareina (1-2 tl) leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä keksien väliin tilaa, sillä keksit leviävät paistettaessa, n. 12 keksiä peltiä kohden riittää.
Paista 10 minuuttia. Jäähdytä keksit ritilän päällä.
(Alkuperäinen resepti:
 sempergluteeniton.fi)


 
Marjapirtelö
1 dl mustaherukoita tai muita marjoja
1 banaani
2 dl rasvatonta soijajuomaa (tai proteiinijuomaa jos haluat hyvän palautusjuoman treenin jälkeen).
1 dl vettä
1 rkl kaakaonibsejä

Mausta esim.  hunajalla ja kanelilla. Kanelilla on muuten monta terveyshyötyä, tutkimusten mukaan kaneli alentaa mm. diabeetikoiden verensokeria ja sen on todettu alentavan huonoa kolesterolia.
Sekoita ainekset juomaksi sauva- tai tehosekoittimella. Kaada lasiin ja nauti.




Michael Björklundin Crème Brulée
2,5 dl kermaa
1 dl maitoa
1/2 vaniljatankoa
3/4 dl sokeria
5 kpl kanamunan keltuaisia
Laita kattilaan kerma, maito ja vaniljatanko. Kuumenna varovasti. Anna seoksen jäähtyä, mutta käy välillä sekoittamassa sitä. Vatkaa sokeri ja keltuaiset. Siivilöi kermamaito hitaasti keltuaisten päälle. Siivilöi vielä kerran, jos vaahtoa tulee liikaa. Kaada massa annosvuokiin.
Paista jälkiruoka vesihauteessa uunissa noin 100 asteessa. Laita tarvittaessa vuokien päälle folio.
Ennen tarjoilua ripottele ruokosokeria vanukkaiden päälle ja paahda pinta nopeasti rapeaksi grillivastusten alla. Voit paahtaa pinnan kevyesti myös tohottimella eli kokkaukseen tarkoitetulla pienellä kaasupuhaltimella.
(Resepti Michael Björklundin kirjasta Lähiruokaa) 






Helppo ja kevyt porkkanasosekeitto (gluteeniton)
1 ptk porkkanasosetta
2-3 dl vettä
1 prk rasvasekoitetta
suolaa
mausteita
Laita porkkanasose, vesi ja ruokakerma kattilaan. Lämmitä kiehuvaksi. Lisää suolaa ja mausteita oman maun mukaan. Kokeile esim. basilikaa, meiramia, sitruunapippuria, oreganoa tai tuoreita yrttejä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...